Факултети видео-клиповима замијенили дане отворених врата

Милијана Латиновић
Факултети видео-клиповима замијенили дане отворених врата

БАЊАЛУКА - На факултетима оба јавна универзитета у Српској увелико припремају презентацију студијских програма за идућу академску годину, а због пандемије изазване ширењем вируса корона традиционалне дане отворених врата замијенили су видео-клипови.

Пионир у онлајн презентацији студијских програма је Медицински факултет у Бањалуци. Студенти шесте године овог факултета Соња Трбојевић и Стефан Кременовић у видео-клипу, који траје нешто дуже од осам минута, будућим колегама представљају студијске програме и све важне информације у вези са припремном наставом и пријемним испитом.

За оне који одлуче да се упишу на Медицински факултет организована је десетодневна припремна настава из хемије и пет дана из математике, а све информације о цијенама наставе и износу школарине, те броју предвиђених мјеста на сваком студијском програму, заинтересовани могу наћи на интернет страници факултета, гдје је постављен видео-клип.

Онлајн презентацију припрема и бањалучки Пољопривредни факултет.

- Пандемија је пољопривреду ставила у фокус, а с обзиром на цијелу ситуацију, увјерен сам да ће многи матуранти који су планирали да школовање наставе у иностранству сада ипак остати у РС те да ће многи изабрати један од три студијска програма на Пољопривредном факултету - рекао је за “Глас Српске” предсједник Организације студената Пољопривредног факултета Никола Буловић и додао да ће свршеним средњошколцима у видео-клипу бити појашњено све у вези са полагањем пријемног испита.

Декан Филозофског факултета Пале Драга Мастиловић каже да у ситуацији када је вирус корона у потпуности паралисао живот, овај факултет изналази најбоље начине да наставни процес на даљину у овом семестру успјешно приведе крају, али и да се припреми за упис студената у наредну академску годину.

- С обзиром на то да је пандемија онемогућила уобичајено представљање факултета, попут дана отворених врата, изналазимо начине електронског представљања могућности и потенцијала факултета будућим студентима, а оне су велике, имајући у виду чињеницу да овај факултет нуди могућност широког спектра образовања на 17 студијских програма из области филозофских, филолошких, природно-математичких и политиколошких наука - рекао је Мастиловић, подсјетивши да овај факултет једини у БиХ нуди студирање кинеског језика, а може се похвалити и чињеницом да је лидер у међународној размјени студената.

Студијске програме путем “Јутјуб” платформе представио је и Машински факултет у Источном Сарајеву, а презентацију је за 24 часа погледало неколико стотина заинтересованих. Фокус онлајн презентације био је на студијским програмима и на њиховом приближавању матурантима.

- Одлучили смо да урадимо уживо презентацију факултета путем “Јутјуб” платформе, јер је тај вид комуникације данашњим матурантима веома близак - рекао декан Машинског факултета Милија Краишник.

”Књигом против короне”

Драга Мастиловић каже да Филозофски факултет Пале у оквиру кампање “Књигом против короне” током маја планира да донира више од 40 комплета својих издања средњим школама широм Српске.

- Сваки комплет садржи око 70 различитих научних публикација. Циљ ове акције је да буде помогнут рад школских библиотека те омогућен лакши приступ научној и стручној литератури, наставном особљу и ученицима - рекао је Мастиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана