Eksperimenti malih naučnika očarali hiljade posjetilaca

M. L.
Eksperimenti malih naučnika očarali hiljade posjetilaca

Banjaluka - “Evropska noć istraživača” u Banjaluci premašila je sva očekivanja i okupila hiljade posjetilaca koji su uživali u eksperimentima malih naučnika, a prvo mjesto pripalo je timu “Sekundarno ljepilo” Opšte katoličke gimnazije “Ivan Merc”.

Najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, sedma po redu, održana je 28. i 29. septembra na nekoliko lokacija u gradu na Vrbasu. Manifestacija je organizovana pod sloganom “Let's STEAM: Stvarajmo nove prilike”.

Drugo mjesto na takmičenju osvojio je tim “Index B” banjalučke Gimnazije, dok je treće pripalo timu “Graditelji” Građevinske škole.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poručio je na otvaranju manifestacije da treba podstaći inovaciju i naučni rad jer bez toga Srpska neće moći napredovati.

- Treba pozdraviti nastojanja mladih ljudi, škola, univerziteta i kompanija koje su ovdje prisutne da podstaknu inovaciju i naučni rad - istakao je Radojičić i dodao da je grad odobrio novac za nabavku moderne opreme za šest srednjih stručnih škola koja će im biti uručena sljedeće sedmice.

Pomoćnik ministra za nauku RS Siniša Marčić rekao je da

su istraživanje i inovacije jedina mogućnost za ozbiljan i održiv razvoj društva.

- Jedino naučnici mogu promijeniti svijet nabolje - istakao je Marčić.

Manifestacija “Noć istraživača” održana je i u Trebinju i Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana