Džudo garant zdravog razvoja

Milijana Latinović
Džudo garant zdravog razvoja

Banjaluka - Projekat “Džudo u škole” počeo je u osam osnovnih škola u Srpskoj, a osim prioritetnog cilja, sticanja navika bavljenja sportom kod osnovaca, džudo je veoma efikasan u prevenciji vršnjačkog nasilja, u timskom radu, razvoju pozitivnih vrijednosti, kao i u brizi o fizičkom i mentalnom zdravlju osnovaca.

Učenici i njihovi roditelji s oduševljenjem su prihvatili ovaj projekat, koji je pokazao dobre rezultate u zemljama u kojima se već sprovodi.

Jedna od škola u kojima je projekat počeo je Osnovna škola “Sveti Sava” u Zvorniku. Projekat sa besplatnim treninzima za djecu, koji će ih, prije svega, skloniti s ulice i kvalitetno iskoristiti njihovo vrijeme, planiran je da traje dvije godine, a realizuje se uz podršku brojnih klubova širom Srpske, Džudo saveza RS i Vlade RS.

- Džudo je UNESKO proglasio za jedan od najkorisnijih i najboljih sportova za djecu stariju od četiri godine. Zato je i uveden kao izborni ili obavezni predmet u školama u Japanu, Srbiji, Hrvatskoj i Francuskoj. Cilj je obuhvatiti što više djece da se bave ovim sportom kako bi naučila njegove osnovne elemente. Časovi su besplatni, a sa djecom radi profesor fizičkog vaspitanja i trener u Džudo klubu Srpski soko Igor Kikić - rekao je predsjednik Džudo saveza RS Ognjen Pavlović o pokretanju projekta u Zvorniku.

Prezentacija o dobrobitima džuda održana je i u istoimenoj školi u Banjaluci, a prisustvovao joj je velikim broj zainteresovanih učenika. Prikaz su izveli učenici ove škole koji godinama treniraju najtrofejniji olimpijski sport u BiH.

- Oni su uspješni takmičari Džudo kluba Banjaluka, kluba sa 34-godišnjom tradicijom. Ovaj klub već desetak godina trenira u ovoj osnovnoj školi i u prošloj godini bio je najuspješniji klub našeg grada. Projekat je inicijativa Međunarodne džudo federacije i odvija se u osam osnovnih škola u Republici Srpskoj. Zahvalni smo za veliko razumijevanje direktoru škole “Sveti Sava” Miroslavu Poprženu, koji je obezbijedio besplatan prostor za treniranje - rekao je predsjednik Džudo kluba Banjaluka Zoran Ćup.

Projektom je obuhvaćena i Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Trebinju, a učenici koji odluče da treniraju dobijaju i besplatnu sportsku opremu.

Osnovci koji budu uključeni u projekat “Džudo u škole” moći će i da predstavljaju svoju školu na Malim olimpijskim igrama Republike Srpske u džudu. Projekat će početi kao vannastavna aktivnost, a u budućnosti je cilj pokrenuti ga i kao nastavnu aktivnost.  

Ravnopravan sport

Riječ je o sportu koji je siguran, a jedna od njegovih specifičnosti je i da je ravnopravan jer u sistemu takmičenja ravnopravno učestvuju djevojčice i dječaci. Džudo savez Republike Srpske već posjeduje kompletan program rada trenera u projektu “Džudo u škole”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana