Državljanstvo Srbije najviše traže studenti

Dragana Keleč
Državljanstvo Srbije najviše traže studenti

BANjALUKA - Stanovnici Republike Srpske ove godine mnogo su manje zainteresovani za dobijanje državljanstva Srbije nego prošle godine, a zahtjeve za dobijanje pasoša ove države podnose jedino studenti i stanovnici iz pograničnih područja.

Rekla je ovo "Glasu Srpske" generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Jadranka Derajić.

- Cijeli postupak i procedura za dobijanje državljanstva Srbije zavisi od broja zahtjeva i sada traje oko 15 mjeseci. Ipak, ako se radi o posebno hitnim slučajevima, stanovnicima se na njihov obrazložen i dokumentovan zahtjev za ubrzanje, uvijek nastoji pomoći da se taj postupak ubrza - naglasila je Derajićeva.

Ona je dodala da je prilikom podnošenja zahtjeva za dobijanje državljanstva, uz obrasce koji se dobijaju u Generalnom konzulatu, potrebno priložiti i originale izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih i uvjerenje o državljanstvu BiH, te kopije lične karte i pasoša BiH.

- Punoljetna, nezaposlena djeca do 26. godine starosti koja podnose zahtev zajedno sa roditeljima prilažu i uvjerenje o nezaposlenosti ili uvjerenje o redovnom školovanju - dodala je Derajićeva.

Prema njenim riječima, Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Ugovorom o dvojnom državljanstvu zaključenim sa BiH, propisani su uslovi neophodni za njegovo dobijanje, a ispunjenost uslova i cjelokupan postupak prijema u državljanstvo Srbije ocjenjuje i sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Predsjednik Unije studenata RS Milan Petković rekao je da studenti iz Srpske nemaju mogućnost da putuju, a ono što promoviše bolonjski proces i ono što je u duhu mladog čovjeka, jeste da može da putuje.

- Bolonjska deklaracija promoviše mobilnost studenata i odlazak na druge univerzitete, što je nama kao državljanima BiH uskraćeno zbog viznog režima. To je jedan od osnovnih razloga zašto naši studenti traže državljanstvo Srbije, a ukoliko BiH uskoro ne dobije bezvizni režim, sve veći broj studenata tražiće državljanstva drugih zemalja - naglasio je Petković.

Pasoši

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci trenutno izdaje pasoše na starim obrascima, koji važe do kraja ove godine.

- Pogodnosti vizne liberalizacije mogu da koriste samo građani Republike Srbije koji posjeduju biometrijske pasoše. Očekujemo da će sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u svijetu, pa i Generalni konzulat u Banjaluci u ovoj godini biti tehnički osposobljeni za prijem zahtjeva za izdavanje biomerijskih pasoša - kazala je Derajićeva i dodala da u Konzulatu svojim građanima, kojima je putna isprava hitno potrebna, savjetuju da to regulišu u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana