Drinić o borbi za djecu s poteškoćama u razvoju: Izbjegnimo kolektivnu sramotu

G.S.
Drinić o borbi za djecu s poteškoćama u razvoju: Izbjegnimo kolektivnu sramotu

BANjALUKA - Uoči protestnog skupa roditelja njegovatelja iz cijele Republike Srpske, najavljenog za sutra u Banjaluci, narodni poslanik u Parlamentu Srpske Nebojša Drinić ponovo je pozvao nadležne da probleme najranjivijih kategorija društva riješe u institucijama.

Još nije kasno. Ako djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji budu na ulici tražili pomoć, biće to naša kolektivna sramota i poraz – poručio je Drinić, uz naglašenu ocjenu da oblast socijalne zaštite nije i ne smije da bude teren za nadigravanje političkih igrača.

Drinić ističe da je skrenuo pažnju na problem, ali on nije riješen.

– Kao narodni poslanik skrenuo sam pažnju resornom ministru na evidentan problem, koji ipak nije riješen. Pokazao sam i spremnost da amandmanski djelujem na Zakon o dječijoj zaštiti Republike Srpske. Ako to učini bilo ko drugi, iz vlasti ili opozicije, glasaću za – podvlači Drinić.

Objašnjava da, nakon glasnog zalaganja za probleme roditelja njegovatelja, svakodnevno dobija njihove pozive, te da svaka od tih priča kod iole normalnog čovjeka budi potrebu da reaguje i pomogne koliko je moguće.

Osnovne zahtjeve roditelja njegovatelja prenosimo u cijelosti: ukidanje starosne granice za djecu i omladinu kojoj trebaju roditelji njegovatelji, roditeljima njegovateljima, uz (ionako simboličnu) novčanu naknadu, uplaćivati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, status roditelj njegovatelj ne poništavati boravkom djece s najtežim oblicima invaliditeta u školama ili dnevnim centrima, te nakon eventualne smrti djeteta s poteškoćama u razvoju, ne poništavati status roditelju njegovatelju najmanje pola godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana