Дринић o борби за дјецу с потешкоћама у развоју: Избјегнимо колективну срамоту

Г.С.
Дринић o борби за дјецу с потешкоћама у развоју: Избјегнимо колективну срамоту

БАЊАЛУКА - Уочи протестног скупа родитеља његоватеља из цијеле Републике Српске, најављеног за сутра у Бањалуци, народни посланик у Парламенту Српске Небојша Дринић поново је позвао надлежне да проблеме најрањивијих категорија друштва ријеше у институцијама.

Још није касно. Ако дјеца с потешкоћама у развоју и њихови родитељи буду на улици тражили помоћ, биће то наша колективна срамота и пораз – поручио је Дринић, уз наглашену оцјену да област социјалне заштите није и не смије да буде терен за надигравање политичких играча.

Дринић истиче да је скренуо пажњу на проблем, али он није ријешен.

– Као народни посланик скренуо сам пажњу ресорном министру на евидентан проблем, који ипак није ријешен. Показао сам и спремност да амандмански дјелујем на Закон о дјечијој заштити Републике Српске. Ако то учини било ко други, из власти или опозиције, гласаћу за – подвлачи Дринић.

Објашњава да, након гласног залагања за проблеме родитеља његоватеља, свакодневно добија њихове позиве, те да свака од тих прича код иоле нормалног човјека буди потребу да реагује и помогне колико је могуће.

Основне захтјеве родитеља његоватеља преносимо у цијелости: укидање старосне границе за дјецу и омладину којој требају родитељи његоватељи, родитељима његоватељима, уз (ионако симболичну) новчану накнаду, уплаћивати доприносе за пензијско и здравствено осигурање, статус родитељ његоватељ не поништавати боравком дјеце с најтежим облицима инвалидитета у школама или дневним центрима, те након евентуалне смрти дјетета с потешкоћама у развоју, не поништавати статус родитељу његоватељу најмање пола године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана