Dojčinović: Bez veće štete od grada

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Veliko nevrijeme sa gradom u pojedinim dijelovima Republike Srpske nije napravilo veću štetu u voćnjacima, osim na području Prnjavora, izjavio je Srni predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

"Par voćara u okolini Prnjavora je prijavilo štetu, a riječ je o oko 30 hektara voćnjaka. Štete su velike na kruškama, a ta proizvodnja podrazumijeva i najveće i najzahtjevnije ulaganje", rekao je Dojčinović.

On je dodao da na području Potkozarja i Majevice, gdje je i najintenzivnija proizvodnja voća, nije bilo štete.

Kada je riječ o ovogodišnjem rodu voća, Dojčinović je ocijenio situaciju solidnom u kojoj voćari, u globalu, mogu biti zadovoljni.

"Najlošije je rodila kruška viljamovka, podbacila je najmanje 80 odsto. Neke sorte šljive su potpuno izdale u mnogim dijelovima, a neke prerodile. Prinos će biti umanjen za čak više od 30 odsto. Ista situacija je i sa jabukom, sorte zlatni delišes i jonagold uopšte nisu rodile, ali tih sadnica imamo svega pet odsto, te će za oko 20 odsto biti umanjen rod", naveo je Dojčinović.

On je naglasio da će umanjeni rod nadomjestiti izuzetan kvalitet voća.

Dojčinović je pojasnio da je situacija takva jer su bile izuzetno visoke temperature u fazi cvjetanja voćke.

"Veću štetu smo ove godine imali od visokih temperatura, nego od mraza", rekao je Dojčinović.

On je dodao da imaju podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske kada je riječ o kapitalnim ulaganjima i zaštiti proizvodnje.

"Ministarstvo daje 70 odsto sredstava za kapitalna ulaganja i svi koji imaju mogućnosti bilo bi dobro da to odrade, ali od 420 voćara koliko ih imamo u udruženju svega se 31 prijavio. Dobili smo 1,3 miliona KM, ali mislim da nećemo uspjeti povući ni pola sredstava jer smo posljednjih godina u lošem finansijskom stanju zbog male proizvodnje i loše prodaje", istakao je Dojčinović.

Kao veoma dobru mjeru resornog ministarstva, on je naveo davanje besplatnih sadnica za podizanje novih zasada ili izmjenu sortimenta.

"U protekle četiri godine proizvođači su preuzeli oko 100.000 sadnica", zaključio je Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana