Дојчиновић: Без веће штете од града

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА - Велико невријеме са градом у појединим дијеловима Републике Српске није направило већу штету у воћњацима, осим на подручју Прњавора, изјавио је Срни предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

"Пар воћара у околини Прњавора је пријавило штету, а ријеч је о око 30 хектара воћњака. Штете су велике на крушкама, а та производња подразумијева и највеће и најзахтјевније улагање", рекао је Дојчиновић.

Он је додао да на подручју Поткозарја и Мајевице, гдје је и најинтензивнија производња воћа, није било штете.

Када је ријеч о овогодишњем роду воћа, Дојчиновић је оцијенио ситуацију солидном у којој воћари, у глобалу, могу бити задовољни.

"Најлошије је родила крушка виљамовка, подбацила је најмање 80 одсто. Неке сорте шљиве су потпуно издале у многим дијеловима, а неке преродиле. Принос ће бити умањен за чак више од 30 одсто. Иста ситуација је и са јабуком, сорте златни делишес и јонаголд уопште нису родиле, али тих садница имамо свега пет одсто, те ће за око 20 одсто бити умањен род", навео је Дојчиновић.

Он је нагласио да ће умањени род надомјестити изузетан квалитет воћа.

Дојчиновић је појаснио да је ситуација таква јер су биле изузетно високе температуре у фази цвјетања воћке.

"Већу штету смо ове године имали од високих температура, него од мраза", рекао је Дојчиновић.

Он је додао да имају подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске када је ријеч о капиталним улагањима и заштити производње.

"Министарство даје 70 одсто средстава за капитална улагања и сви који имају могућности било би добро да то одраде, али од 420 воћара колико их имамо у удружењу свега се 31 пријавио. Добили смо 1,3 милиона КМ, али мислим да нећемо успјети повући ни пола средстава јер смо посљедњих година у лошем финансијском стању због мале производње и лоше продаје", истакао је Дојчиновић.

Као веома добру мјеру ресорног министарства, он је навео давање бесплатних садница за подизање нових засада или измјену сортимента.

"У протекле четири године произвођачи су преузели око 100.000 садница", закључио је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана