Do "belarusa" uz minimalna ulaganja

Anita Janković Rečević
Do "belarusa" uz minimalna ulaganja

BANjALUKA - Domaći proizvođači imaće još jednu šansu za obnovu poljoprivredne mehanizacije koja je u mnogim gazdinstvima zbog starosti na izdisaju, a riječ je o bjeloruskim traktorima koje će moći da nabave sa tek 40 odsto vlastitih ulaganja, što je, kako sami navode, više nego primamljiva ponuda.

Oranice i plodne ravnice u Srpskoj prethodnih godina su mahom obrađivane traktorima starim nekoliko decenija, zbog čega je obnova poljoprivredne mehanizacije postala ključno pitanje agrara. Interesovanje za projekat kapitalnih ulaganja iz godine u godinu raste, a veliki broj ratara, voćara, povrtara odlučio se za nabavku mađarskih mašina kroz projekat subvencija.

Sada se pojavila još jedna šansa za modernizaciju proizvodnje,  budući da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS  juče obavijestilo proizvođače da su na njihovoj internet stranici objavili poziv za iskazivanje interesa za kupovinu traktora “belarus” iz Bjelorusije. Poljoprivrednici na internet stranici mogu pronaći obrazac izjave koju moraju popuniti i poslati na i-mejl adresu b.smiljicŽmps.valadars.rs do 3. juna u 12 časova.

- Proizvođači koji iskažu interes za kupovinu traktora učestvovaće sa 40 odsto sredstava, a preostalih 60 odsto snosiće ministarstvo. Nakon izražavanja interesa, biće donesen pravilnik na osnovu kojeg će biti raspisan javni poziv na koji će poljoprivrednici i formalno moći da se prijave - naveli su iz resornog ministarstva.

Pojasnili su da je Republika Srpska dogovorila sa Bjelorusijom posebnu liniju podsticajnih sredstava kada je riječ o traktorima, mehanizaciji i tehnološkoj opremi u iznosu oko pet miliona dolara.

V.d. direktora Agencije za agrarna plaćanja RS Mitar Lazić istakao je za “Glas” da i ovaj put očekuju veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača kada je riječ o nabavci moderne opreme.

- To potvrđuje i naši telefoni koji neprestano zvone. Poljoprivrednici zovu i raspituju se o mjeri. Cilj nam je da vidimo kakvo je interesovanje kako bismo znali na koji način dalje da realizujemo projekat - kazao je Lazić.

Da je tako potvrđuju i sami proizvođači. Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović navodi da je ponuda više nego primamljiva.

- Voćari su u jako teškoj situaciji ali ova ponuda je više nego interesantna jer bi uložili samo 40 odsto potrebnih sredstava. Ovaj projekat je daleko bolji svega što smo imali do sada. Na ovaj način bismo dobili traktore za malo novca. Bjeloruske mašine su uvijek važile za kvalitetne, a ako cijena bude dobra mnogi će se odlučiti za kupovinu - uvjerava Dojčinović.

Slično navodi i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Boško Radić koji kaže da je podrška od 60 odsto značajna.

- Ako ministarstvo primijeni isti princip kao u projektu sa Mađarima biće to pun pogodak. U Bijeljini zaista vlada veliko interesovanje i proizvođači polažu velika očekivanja. Nadamo se da će biti sredstava za sve zainteresovane, među kojima je ogroman broj proizvođača čija mehanizacija je stara više od dvije decenije - rekao je Radić.

Prezentacija

Dragoja Dojčinović naglašava da proizvođači prije zvanične odluke o kupovini očekuju prezentaciju bjeloruskih traktora u Gradišci i Bijeljini, najvećim poljoprivrednim sredinama u Srpskoj.

- Želimo uživo vidjeti te mašine, ne samo u katalogu u kojem nema ni cijene tako da za sada ne znamo gdje su cjenovno u odnosu na mađarske i kineske mašine, koje su nam izuzetno primamljive - dodao je Dojčinović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana