До "беларуса" уз минимална улагања

Анита Јанковић Речевић
До "беларуса" уз минимална улагања

БАЊАЛУКА - Домаћи произвођачи имаће још једну шансу за обнову пољопривредне механизације која је у многим газдинствима због старости на издисају, а ријеч је о бјелоруским тракторима које ће моћи да набаве са тек 40 одсто властитих улагања, што је, како сами наводе, више него примамљива понуда.

Оранице и плодне равнице у Српској претходних година су махом обрађиване тракторима старим неколико деценија, због чега је обнова пољопривредне механизације постала кључно питање аграра. Интересовање за пројекат капиталних улагања из године у годину расте, а велики број ратара, воћара, повртара одлучио се за набавку мађарских машина кроз пројекат субвенција.

Сада се појавила још једна шанса за модернизацију производње,  будући да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС  јуче обавијестило произвођаче да су на њиховој интернет страници објавили позив за исказивање интереса за куповину трактора “беларус” из Бјелорусије. Пољопривредници на интернет страници могу пронаћи образац изјаве коју морају попунити и послати на и-мејл адресу б.смиљицЖмпс.валадарс.рс до 3. јуна у 12 часова.

- Произвођачи који искажу интерес за куповину трактора учествоваће са 40 одсто средстава, а преосталих 60 одсто сносиће министарство. Након изражавања интереса, биће донесен правилник на основу којег ће бити расписан јавни позив на који ће пољопривредници и формално моћи да се пријаве - навели су из ресорног министарства.

Појаснили су да је Република Српска договорила са Бјелорусијом посебну линију подстицајних средстава када је ријеч о тракторима, механизацији и технолошкој опреми у износу око пет милиона долара.

В.д. директора Агенције за аграрна плаћања РС Митар Лазић истакао је за “Глас” да и овај пут очекују велико интересовање пољопривредних произвођача када је ријеч о набавци модерне опреме.

- То потврђује и наши телефони који непрестано звоне. Пољопривредници зову и распитују се о мјери. Циљ нам је да видимо какво је интересовање како бисмо знали на који начин даље да реализујемо пројекат - казао је Лазић.

Да је тако потврђују и сами произвођачи. Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић наводи да је понуда више него примамљива.

- Воћари су у јако тешкој ситуацији али ова понуда је више него интересантна јер би уложили само 40 одсто потребних средстава. Овај пројекат је далеко бољи свега што смо имали до сада. На овај начин бисмо добили тракторе за мало новца. Бјелоруске машине су увијек важиле за квалитетне, а ако цијена буде добра многи ће се одлучити за куповину - увјерава Дојчиновић.

Слично наводи и предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Села Семберије” Бошко Радић који каже да је подршка од 60 одсто значајна.

- Ако министарство примијени исти принцип као у пројекту са Мађарима биће то пун погодак. У Бијељини заиста влада велико интересовање и произвођачи полажу велика очекивања. Надамо се да ће бити средстава за све заинтересоване, међу којима је огроман број произвођача чија механизација је стара више од двије деценије - рекао је Радић.

Презентација

Драгоја Дојчиновић наглашава да произвођачи прије званичне одлуке о куповини очекују презентацију бјелоруских трактора у Градишци и Бијељини, највећим пољопривредним срединама у Српској.

- Желимо уживо видјети те машине, не само у каталогу у којем нема ни цијене тако да за сада не знамо гдје су цјеновно у односу на мађарске и кинеске машине, које су нам изузетно примамљиве - додао је Дојчиновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана