Đacima bolje ide gramatika nego geometrija

A. J. R.
Đacima bolje ide gramatika nego geometrija

Banjaluka - Mali maturanti u Republici Srpskoj koji su u sklopu eksperimentalne male mature rješavali testove iz matematike i srpskog jezika pokazali su veći nivo znanja iz gramatike i književnosti u odnosu na jednačine, nejednačine, zadatke iz geometrije i algebre.

U Republičkom pedagoškom zavodu ističu da je procenat riješenosti testova iz srpskog jezika i književnosti 56,02 odsto, a iz matematike 42,74 odsto.

- S obzirom na to da je u pitanju eksperimentalna matura i da su đaci na testovima imali trećinu zadataka koji nisu bili u zbirkama, zadovoljni smo rezultatima iz oba predmeta. Kad uporedimo rezultate testova malih matura u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i kod nas, svi učenici su otprilike na istom nivou - rekao je direktor Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Istakao je da je testove prošle sedmice rješavalo 1.718 učenika devetih razreda iz 21 osnovne škole širom Srpske.

- Vodili smo računa da u program budu uključeni đaci gradskih, prigradskih i seoskih škola i veoma smo zadovoljni što je provođenje eksperimentalne male mature proteklo bez problema i što je više od 98 odsto učenika pristupilo testovima - rekao je Damjanović.

Direktorica OŠ “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu Rajka Ćajić kaže da je testove rješavalo 19 đaka ove škole. 

- Rezultati iz oba predmeta su u potpunosti u skladu sa zaključenim ocjenama, što znači da su đaci gradivo savladali i da je ocjenjivanje bilo objektivno. Učenici su pokazali bolje znanje iz srpskog jezika, ali to je i očekivano - rekla je Ćajićeva i dodala da su škole pokazale spremnost za ovaj način testiranja svršenih osnovaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana