Diplomu srednje škole ima tek polovina stanovnika BiH

M. L.
Diplomu srednje škole ima tek polovina stanovnika BiH

Banjaluka - Diplomu srednje škole ima tek polovina stanovnika BiH, dok je onih sa završenim fakultetom manje od deset odsto.

Pokazuju to podaci ankete koju je sprovela Agencija za statistiku BiH povodom Međunarodnog dana obrazovanja, koji je obilježen u petak. Statističari su utvrdili da završenu osnovnu školu ima 38 odsto građana BiH.

- U proces formalnog obrazovanja u BiH tokom školske 2016/2017. godine bilo je uključeno više od 552.000 djece i omladine, što je gotovo 16 odsto ukupne populacije - saopštili su iz Agencije za statistiku.

Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2013. godine, u Srpskoj je od milion stanovnika starijih od 15 godina, skoro 59.000 bez ikakvog obrazovanja.

- Završenu osnovnu školu ima 212.834, a srednju 504.414 stanovnika, dok je visokoobrazovanih 87.036 - navedeno je u rezultatima popisa.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je među nepismenima u RS većina starijeg stanovništva, s obzirom na to da je osnovna škola sada obavezna.

- Moramo mijenjati pravila kako bi što više mladih upisivalo fakultete, ali ne samo da dobiju diplomu, već da steknu znanje iz određene oblasti - rekao je Damjanović.

Članice UN-a obilježavaju 9. februar kao Međunarodni dan obrazovanja, a EU u velikom broju dokumenata obrazovanje navodi kao veoma bitan preduslov za ekonomski i društveni razvoj svake zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana