Dijete u vrtiću u Banjaluci zaraženo morbilama

S. Đ.
Dijete u vrtiću u Banjaluci zaraženo morbilama

Banjaluka - Jedno dijete koje pohađa privatni vrtić u Banjaluci oboljelo je od morbila, a slučaj je juče prijavljen Domu zdravlja u ovom gradu.

Iz Doma zdravlja su potvrdili da je njihova ekipa Higijensko-epidemiološke službe obavila anketiranje u porodici oboljelog djeteta i dala preporuke.

- U kontaktu sa vaspitačem u vrtiću date su standardne preporuke, odnosno pojačane mjere higijene kao što su čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje. Preporučeno je da se svim članovima u kolektivu provjeri vakcinalni status i da se svi nevakcinisani i nepotpuno vakcinisani  vakcinišu - rekla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Domu zdravlja dr Mirela Kasabašić.

Jedan roditelj, čiji mališan pohađa ovaj vrtić, a koji nije želio da mu navodimo ime, rekao je da je svoje dijete juče uobičajeno odveo u obdanište, ali je ubrzo došao po njega, jer su ga obavijestili o pojavi morbila.

U Institutu za javno zdravstvo RS kazali su da je prijavljeno dvoje novooboljelih od malih boginja iz Banjaluke, čime je ukupan broj oboljelih u RS povećan na 53.

- Riječ je o odraslom licu i djetetu iz Banjaluke, sa lakšom kliničkom slikom - navode iz Instituta.

Od marta je u Banjaluci prijavljeno 29 oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, Vukosavlju četiri, Modriči i Laktašima po tri, u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici po dva i u Vlasenici, Šamcu, Palama i Srpcu po jedno. Od ukupnog broja oboljelih, do sada je bilo hospitalizovano 36 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana