Vjernici danas izgovaraju ovu molitvu da bi ih kroz život pratio anđeo čuvar

GS
Vjernici danas izgovaraju ovu molitvu da bi ih kroz život pratio anđeo čuvar

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan sjećanja na Svetog mučenika Konona Isavrijskog, svetitelja iz drugog vijeka koji je zbog svoje vjere i istrajnosti strašno stradao.

Priča kaže da je čitavog života Konon bio privučen ne ovozemaljskim blagom, već duhovnim i nebeskim. Sveti mučenik Konon Isavrijski, kako hrišćani vjeruju, poučen bi u vjeri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila, i do same smrti nevidljivo ga je pratio ovaj anđeo Božji.

Kad su ga roditelji silom oženili, on prvo veče uze svijeću i stavi je pod sud, pa upita svoju nevjestu: “Šta je bolje, svjetlost ili tama?”

Ona odgovori: “Svetlost”.

Tada joj on poče govoriti o vjeri Hristovoj, i o duhovnom životu kao boljem i ljepšem od tjelesnog, te prema predanju tako uspije da i nju, a potom i svoje roditelje privede u vjeru Hristovu.

I tako je Konon nastavio da živi sa svojom nevjestom, ali kao sa sestrom. Nakon što su mu preminuli roditelji, a ubrzo i supruga, potpuno se povukao iz svjetovnog života i posvetio molitvi i postu. Još za života se pročuo kao sveti čovjek, kome su mnogi dolazili po savjet i utjehu, a zabilježen je i kao veliki borac za širenje hrišćanstva.

Crkvene knjige kažu i da je činio mnoga čuda – pri jednom gonjenju bi uhvaćen i mučen, i sav izboden noževima. Njegovom krvlju mazahu se bolesnici i odmah isceljivahu.

Sveti mučenik Konon Isavrijski umro je u drugom vijeku, u svom rodnom gradu. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 5. marta po crkvenom, a 18. marta po gregorijanskom kalendaru.  I kao što je Arhangel Mihailo bdio nad Svetim Kononom čitavog života, stari kažu da ovaj svetitelj pazi i čuva vjernike.

Poput anđela čuvara, on dolazi i vodi kroz život ljude koji mu se molitvom obrate za pomoć riječima:

„Mučenik Tvoj Gospode, Konon, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana