Danas počinje sezona lova, povećan broj divljih svinja i lisica

Srna
Danas počinje sezona lova, povećan broj divljih svinja i lisica

Novi Grad - Na području prijedorske regije danas počinje sezona lova, a ove godine u lovištima evidentiran je veći broj divljih svinja i lisica, rekao je predsjednik Lovačkog udruženja "Fazan" Novi Grad Vojin Bera.

"Sezona lova će trajati do 5. januara, a u tom periodu dozvoljen je lov na zeca, fazana, divlju patku, divlju svinju i lisicu", rekao je Bera Srni.


Prema njegovim riječima, ove godine u lovištima ima više nego obično divljih svinja i lisica.

"Do sada je praksa bila da, kad je povećan broj lisica onda nema zečije divljači, a ove godine ima i lisica i zečeva", rekao je on.

Bera kaže da se u saradnji sa Veterinarskim zavodom BiH redovno radi monitoring i da do sada nije evidentirano bjesnilo lisica na području opštine Novi Grad.

"Kad su u pitanju divlje svinje, bila je praksa proteklih godina da poljoprivrednici prijavljuju štetu koju su pričinile divlje svinje ali to nije bilo većeg obima. Ove godine evidentirane su značajne štete na usjevima u dolini rijeke Japre pa je zbog toga 10. septembra organizovana akcija u kojoj je učestvovalo 60 lovaca i tokom koje je odstrijeljeno osam divljih svinja", kaže on.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu lovačka udruženja će organizovati i aktivnosti izradnje lovnih uzgojnih i tehničkih objekata koje će poslužiti da se pomogne divljači u slučaju ekstremnih vremenskih prilika.

Bera je naveo da lovačka udruženja imaju organizovane profesionalne lovočuvarske službe kako bi sveli na minimum pojavu krivolova.

Na području opštine Novi Grad rade četiri lovačka udruženja "Fazan" Novi Grad, "Srndać" Svodna, "Lane" Rudice i "Pastirevo" Dobrljin, a u ovoj opštini ima više od 800 lovaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana