Danas je Duhovski ponedjeljak, ovo su običaji i vjerovanja

GS
Danas je Duhovski ponedjeljak, ovo su običaji i vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici tri dana praznuju dan silaska Duha Svetoga na apostole. To najbolje pokazuje koliko je ovaj praznik, u narodu nazvan Duhovi ili Trojice, rođendan Hristove crkve, važan i poštovan.

Silaskom Duha Svetoga na apostole otkrivena je tajna Boga kao Svetog Trojstva - Oca, Sina i Svetoga Duha. Zato su tri Božja lica u narodu poznata kao Trojice.

Danas je drugi dan praznovanja, Duhovski ponedjeljak. Na Duhovski ponedjeljak slavi se Sveti duh i praznikom se označava silazak Svetog duha na apostole koji su prema zapisima primili svete jezike i tako počeli širom svijeta da uče ljude o hrišćanstvu.

Duhovski odnosno Trojički ponedjeljak, u crkvenom kalendaru obilježen je crvenim slovom, kao i sutrašnji Trojički utorak. Ovi praznici se slave 50 dana nakon Vaskrsa, pa se još nazivanju i Pedesetnica.

Crkveno praznovanje nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je ovo takozvana trapava nedjelja. Potom slijedi Petrovski post, ove godine od 1.do 12. jula.

Kada je o običajima i vjerovanjima riječ, Trojički ponedjeljak dobar je dan za početak lakših poslova. Ne radi se jedino po njivama koje su blizu vode. Djeci se brani kupanje u rijekama, čak se izbjegava prelaženje mostova. Ipak, kako je tri dana crveno slovo, tako ni danas, ni sutra, tako da nikako ne treba obavljati teže fizičke poslove. Običaj je da se na ovaj praznik ništa ne radi sa iglama. Naši stari su vjerovali da u kući gdje žene zanemare ove običaje napredak će teško ići.

Negdje je običaj da se na ovaj dan ukućani sjete preminulih u toj godini i prirede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila! Običaj je i da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlog.

Prema narodnim vjerovanjima, tokom tri dana Duhova se ne prave slavlja, kao što su svadbe, krštenja i tome slično, iako je riječ o radosnim danima u pravoslavnoj vjeri.

Vjeruje se, da će one djevojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cvijeće od kojeg je vjerni narod juče pleo vjenčiće, preko cijele godine imaće čisto i bijelo lice. Sa druge strane, muškarci koje djevojke budu darivale vjenčićem, prema narodnom vjerovanju, godinu će završiti kao mladoženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana