Данас је Духовски понедјељак, oво су обичаји и вјеровања

ГС
Данас је Духовски понедјељак, oво су обичаји и вјеровања

Српска православна црква и њени вјерници три дана празнују дан силаска Духа Светога на апостоле. То најбоље показује колико је овај празник, у народу назван Духови или Тројице, рођендан Христове цркве, важан и поштован.

Силаском Духа Светога на апостоле откривена је тајна Бога као Светог Тројства - Оца, Сина и Светога Духа. Зато су три Божја лица у народу позната као Тројице.

Данас је други дан празновања, Духовски понедјељак. На Духовски понедјељак слави се Свети дух и празником се означава силазак Светог духа на апостоле који су према записима примили свете језике и тако почели широм свијета да уче људе о хришћанству.

Духовски односно Тројички понедјељак, у црквеном календару обиљежен је црвеним словом, као и сутрашњи Тројички уторак. Ови празници се славе 50 дана након Васкрса, па се још називању и Педесетница.

Црквено празновање наставља се читаве седмице, током које се ниједан дан не пости, јер је ово такозвана трапава недјеља. Потом слиједи Петровски пост, ове године од 1.do 12. јула.

Када је о обичајима и вјеровањима ријеч, Тројички понедјељак добар је дан за почетак лакших послова. Не ради се једино по њивама које су близу воде. Дјеци се брани купање у ријекама, чак се избјегава прелажење мостова. Ипак, како је три дана црвено слово, тако ни данас, ни сутра, тако да никако не треба обављати теже физичке послове. Обичај је да се на овај празник ништа не ради са иглама. Наши стари су вјеровали да у кући гдје жене занемаре ове обичаје напредак ће тешко ићи.

Негдје је обичај да се на овај дан укућани сјете преминулих у тој години и приреде им симболичну трпезу како би сачували дом од злих сила! Обичај је и да се на самој хумци послужује храна (панаија) за душу умрлог.

Према народним вјеровањима, током три дана Духова се не праве славља, као што су свадбе, крштења и томе слично, иако је ријеч о радосним данима у православној вјери.

Вјерује се, да ће оне дјевојке које се умију водом, у којој је стајало цвијеће од којег је вјерни народ јуче плео вјенчиће, преко цијеле године имаће чисто и бијело лице. Са друге стране, мушкарци које дјевојке буду даривале вјенчићем, према народном вјеровању, годину ће завршити као младожење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана