Cijena “šalje” maline na trpezu ili deponiju

Milijana Latinović
Cijena “šalje” maline na trpezu ili deponiju

Banjaluka - Berba prvih sorti maline u Republici Srpskoj je počela, a pred proizvođačima ovog voća je, po svemu sudeći, još jedna neizvjesna sezona jer većina hladnjačara ne želi da objavi otkupnu cijenu dok svi plodovi ne budu ubrani.

Proizvođači već nekoliko dana pune gajbice proljećnim sortama “vilamet” i “miker”, a prema prvim procjenama, ovogodišnji rod maline biće nešto slabiji od lanjskog.

Nezadovoljni malinari lani su zbog niske otkupne cijene bacili tone malina, a sada strahuju da bi ih i ove godine mogla zadesiti ista sudbina jer ne znaju da li beru za trpezu ili deponiju. Predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić kaže za “Glas Srpske” da proizvođači strahuju šta će biti do kraja berbe jer hladnjačari i dalje mudro ćute o otkupnoj cijeni.

- Samo jedan vlasnik hladnjače je ponudio 2,20 KM za prvu klasu malina. Međutim, to je nedovoljno. Mi sa tom cijenom nemamo nikakvu zaradu - rekao je Alempić i dodao da je otkupna cijena prije tri godina iznosila i tri marke.

Alempić je kazao da je kiša koja je padala proteklih mjesec dana ostavila posljedice u malinjacima i smanjila i rod i kvalitet voća. 

- Od otkupne cijene zavisi proizvodnja. Posljednje dvije godine smo morali da organizujemo proteste da bi nam rod bio plaćen po iole prihvatljivoj cijeni. Mnogi su uništili svoje malinjake jer koliku je ekspanziju doživjela ova grana voćarstva prije nekoliko godina, toliko se sve srozalo u posljednje dvije sezone - kazao je Alempić, naglasivši da se procjenjuje da se na području regije Birač malinjaci prostiru na oko 150 hektara.

Iako je u susjednoj Srbiji, na koju se ugledaju i domaći hladnjačari, prije tri dana za prvu klasu malina ponuđeno 150 dinara, ili 2,43 marke, domaći vlasnici hladnjača kalkulišu s cijenama i ponavljaju da će za ovogodišnji rod ponuditi više od 1,40 KM, koliko su plaćali lani, ali ne žele da preciziraju iznos.

- Cijenu nismo još formirali i ne želim spekulisati iznosima. Otkupna cijena biće poznata kada budemo znali koliki su ukupni prinosi i kakav je kvalitet malina - rekao je direktor hladnjače “Insieme” iz Bratunca Skender Hot.

Iako je prije mjesec i po malinarima ponudio 2,20 KM za prvu sortu, vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić kaže da je moguće da će tu cijenu korigovati.

- Sve maline koje otkupim izvozim u Njemačku. Moguće je da za prvu klasu ponudimo i 2,50 maraka, ali o tome je još rano govoriti. Berba traje oko mjesec i po, pa očekujem da ćemo tek za mjesec dana, kada većina bude ubrana, vidjeti kolika će biti konačna cijena - rekao je Rankić, koji je lani otkupio oko 1.500 tona malina.

Sezonci

Malinari širom Srpske ističu da od otkupne cijene zavisi i da li će angažovati sezonske radnike.

-  Ukoliko ne dobijemo neku pristojnu cijenu, nećemo moći angažovati sezonce jer nećemo imati čime da ih platimo - kažu malinari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana