Budući brucoši ne žale vrijeme i novac da dođu do indeksa

Danijela Stokanić
Budući brucoši ne žale vrijeme i novac da dođu do indeksa

Banjaluka - Kako bi nadogradili svoje znanje i bolje se pripremili za prijemni ispit, mnogi budući brucoši i ove godine će pohađati pripremnu nastavu, koja je na pojedinim fakultetima besplatna, a na nekima košta do 220 maraka.

Na pojedinim fakultetima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu svršeni srednjoškolci će biti oslobođeni plaćanja pripremne nastave, dok ima i onih koji će po jedan čas naplaćivati pet maraka. Predstavnici nekih fakulteta smatraju da budućim studentima za polaganje prijemnog ispita nije potrebna pripremna nastava, zbog čega neće biti ni organizovana.

Časovi će uglavnom biti organizovani u junu, u većini slučajeva dvije sedmice prije prijemnog ispita. Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci pripremna nastava je počela 4. marta. Na ovom fakultetu ističu da je riječ je o prvom terminu pripremne nastave koji obuhvata 50 časova i košta 220 maraka, dok će u okviru junskog termina biti organizovano 25 časova, a to će koštati 120 maraka.

Prodekan za nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Radoslav Dekić ističe da će pripremna nastva biti održana iz matematike, hemije i fizike.

- Časovi za sva tri predmeta počinju 19. i trajaće do 23. juna. S obzirom na to da ova informacija do danas nije bila objavljena, rano je govoriti o interesovanju budućih studenta - rekao je Dekić.

Pripremna nastva u junu biće organizovana i na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Na studijskom programu Likovne umjetnosti nastava će se održati od 12. do 23. juna, dok će termini za održavanje pripremne nastave na studijskim programima Muzička umjetnost i Dramske umjetnosti biti naknadno definisani.

- Cijena bi trebalo da bude na prošlogodišnjem nivou, odnosno 150 KM - rekao je prodekan za nastavu na Akademiji umjetnosti Predrag Solomun.

Na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci ističu da ni ove, kao ni prošle godine, neće biti organizovana pripremna nastava.

- Na sajtu fakulteta nalazi se informator sa mnoštvom zadataka za sva tri studijska programa zbog čega smatramo da se studenti mogu samostalno pripremiti za polaganje prijemnog ispita - rekla prodekan za nastavu Malina Čvoro.

Ovaj vid nastave neće biti organizovan ni na Šumarskom, kao ni na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Prorektor za nastavu Univerziteta Istočno Sarajevo Ranko Božičković ističe da će na većini fakulteta u ovom dijelu Srpske biti pripremna nastava.

- Na fakultetima je da odrede cijenu časova u skladu sa brojem zainteresovanih studenata - rekao je Božičković.

Dodao je da će ovaj vid nastave biti besplatan na Tehnološkom fakultetu, koja će trajati dva-tri dana, kao i na Muzičkoj akademiji jedan dan.

Osim pripremne nastave na fakultetima, mnogi svršeni srednjoškolci pomoć su zatražili i od svojih starijih kolega i profesora, koji drže privatne instrukcije.

Maturantkinja Jelena Dukić iz Prijedora, koja planira da upiše PMF u Banjaluci, kaže da već mjesec ide na instrukcije iz fizike, ali da neće preskočiti ni pripremnu nastavu koju organizuje fakultet.

- Sve će me to mnogo koštati, ali mi je cilj da upišem željeni fakultet. Sad mi je važno samo da položim prijemni, kasnije će se sve to otplatiti - rekla je Dukićeva.

Vodič za upis

Kako bi budući brucoši na prijemnom ispitu ostvarili što bolje rezultate, fakulteti, osim organizovanja pripremne nastave, štampaju i vodiče za upis, odnosno informatore koji su dostupni ili u studentskoj službi ili na sajtu fakulteta. Iz njih budući studenti mogu saznati niz korisnih informacija o sadržaju i načinu polaganja prijemnog ispita, te vidjeti primjere zadataka i orijentacionih pitanja koja se pojavljuju na prijemnim ispitima.

*Univerzitet Banjaluka

120 - 220 KM - Elektrotehnički fakultet

100 KM - Filološki fakultet PMF i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta

60 KM - Fakultet političkih nauka

50 KM - Ekonomski, Pravni i  Tehnološki fakultet

40 KM - Poljoprivredni fakultet

*Univerzitet u Istočnom Sarajevu

100 KM - Filozofski fakultet, Saobraćajni fakultet

50 KM - Ekonomski fakultet Pale

40 KM - Elektrotehnički fakultet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana