Borba za zaštitu od radioaktivnog otpada neće stati

M. L.
Borba za zaštitu od radioaktivnog otpada neće stati

Banjaluka, Dvor - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je juče da će na idućoj sjednici Vlada razmatrati mogućnost prethodne zaštite područja rijeke Une, a potom i proglašenje parka prirode.

- Dužinom od 95 kilometara biće proglašena prethodna zaštita. To je još jedan argument koji će biti na našoj strani u borbi protiv namjere Hrvatske da odlaže otpad uz granicu sa RS, odnosno sa BiH - rekla je Golićeva. Ona je dodala da je završena javna rasprava o ovom prijedlogu te da su opštine u slivu rijeke Une odnosno Kozarska Dubica, Novi Grad, Krupa na Uni i Kostajnica dostavile primjedbe.

Hrvatska je nedavno odbila prijedlog Slovenije o izgradnji zajedničkog odlagališta, te se špekuliše da je sada gotovo izvjesno će ovaj problem hrvatska strana sama rješavati na spomenutoj lokaciji u opštini Dvor na Uni. Ukoliko Hrvatska zaista nastavi da insistira da na taj način riješi sporno pitanje, iz Vlade RS najavljuju i mogućnost pokretanja arbitražnog procesa i spora pred međunarodnim sudovima.

Skupštinu opštine Dvor na Uni juče su napustili odbornici opozicije nakon javne rasprave o izmijenjenom prostornom planu ove opštine, jer vladajuća većina nije prihvatila njihove amandmane, u kojima su tražili da se prilikom odlučivanja o izgradnji odlagališta ne može zaobići mišljenje opštine. Načelnik opštine Nikola Arbutina tvrdi da u izmjenama prostornog plana nema ni pomena tog odlagališta.

- Svi u Dvoru protive se izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i ovdje zbog toga niko ne želi ulagati - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana