Bolesti pluća među vodećim uzrocima smrti

A. J.
Bolesti pluća među vodećim uzrocima smrti

Banjaluka - Specijalisti pulmologije i medicinsko osoblje Klinike za plućne bolesti Univerzitetske bolnice - Klinički centar (UBKC) Banjaluka pregledali su juče oko 100 građana, izmjerili im plućnu funkciju i savjetovali im šta je najbolje da urade za svoje zdravlje.

Javnu spirometriju, odnosno mjerenje plućne funkcije, organizovali su juče u banjalučkom parku “Petar Kočić”,  povodom Svjetskog dana borbe protiv astme, Udruženje pulmologa RS i UBKC u saradnji sa farmaceutskom kućom “Providens”.

- Ovakvim kampanjama fokusiramo se na značaj čistog vazduha, vazduha koji u sebi ne sadrži zagađenja, duvanski dim, opasne gasove i druge toksine koji mogu uticati na disajne puteve - saopšteno je iz UBKC Banjaluka.

Ljekari su istakli da su bolesti pluća širom svijeta među vodećim uzrocima smrti, a većina ovih oboljenja se može spriječiti ili bolje kontrolisati u ranoj fazi, odnosno ako se otkrije na vrijeme.

- Bronhijalna astma je hronično oboljenje koje se sve češće javlja kod pacijenata i nasljednog je karaktera. Svi koji u porodici imaju nekog ko pati od ove bolesti treba da se kontrolišu - rekao je dr Boro Kuzmić. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv astme je “Provjerite koliko su dobro kontrolisani Vaša astma i HOPB!”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana