Bista Vuka Karadžića krasi kampus

D. S.
Bista Vuka Karadžića krasi kampus

Banjaluka - Od rođenja reformatora srpskog jezika i pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića prošlo je 230 godina, a tim povodom juče je ispred Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci otkrivena njegova bista.

Bistu su otkrili generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga i generalni direktor kompanije "m:tel" Marko Lopičić.

Mataruga je istakao da je ovo samo jedna od manifestacija povodom obilježavanja 42 godine rada ove visokoškolske ustanove.

- Ono što je Vuk Stefanović Karadžić ostavio srpskom narodu može se okarakterisati kao savršenstvo u jedinstvu, predstavljano kroz srpski književni jezik koji danas mnogi prisvajaju - rekao je Mataruga.

Bistu Vuka Stefanovića Karadžića, autorke Sare Nikolić, Univerzitetu Banjaluka poklonila je kompanija "m:tel", a riječ je o inicijativi Filološkog fakulteta, koju je podržao Generalni konzulat Srbije u Banjaluci.

Nikolićeva je izrazila zadovoljstvo što joj je pripala čast da, poslije spomenika patrijarhu Pavlu u Trebinju, izvaja i bistu Vuka Stefanovića Karadžića za Banjaluku.

U Banjaluci su juče, povodom Dana Univerziteta, položeni vijenci i služen parastos za 87 studenata i radnika ove visokoškolske ustanove, koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadnici Studentske brigade i redovni vojnici Vojske RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana