BiH i NATO: Ulazak u savez strateški cilj

V. Kulaga, D. Šajinović
BiH i NATO: Ulazak u savez strateški cilj

Banjaluka - Spoljna politika BiH usmjerena je ka očuvanju i unapređenju mira, bezbjednosti, demokratskog i sveukupnog razvoja, a približavanje Evropskoj uniji i NATO-u definisano je kao strateški cilj zemlje.

U Komisiji za NATO integracioni proces BiH naglašavaju da je Predsjedništvo BiH, radi sprovođenja ovog opredjeljenja, još 2003. godine kroz dokument "Opšti pravci i prioriteti za sprovođenje spoljne politike BiH" definisalo približavanje EU i NATO-u kao strateške ciljeve.

- Prijemom u "Partnerstvo za mir" (PfP) BiH je pokazala opredjeljenje da dođe do potpune interoperabilnosti u svim oblastima sa svim državama članicama NATO-a - istakli su u Komisiji.

U Komisiji su podsjetili da je BiH na NATO samitu u Rigi u novembru 2006. godine pozvana, a mjesec kasnije i formalno pristupila NATO programu "Partnerstvo za mir".

- Po pristupanju ovom programu podnesen je Prezentacijski dokument koji čini osnovu oblikovanja napora BiH, kako u sprovođenju političkih ciljeva PfP-a, tako i nastojanju da postane punopravna članica - objasnili su.

Dokument za NATO integracioni proces, ističu u Komisiji, prikazuje korake koje treba preduzeti i definiše područja saradnje. Sadrži političke ciljeve partnerstva usmjerene na punopravno članstvo u Savezu, područja saradnje sa NATO-om, identifikovana sredstva i resurse koje BiH planira da stavi na raspolaganje u programu partnerstva.

U Komisiji su naglasili i da je BiH potpisala i sprovodi Sporazum o bezbjednosti informacija sa NATO-om, čime je omogućena razmjena povjerljivih informacija.

Na NATO samitu u Bukureštu 2008. BiH je pozvana da započne intenzivni dijalog sa NATO-om, a delegacija BiH je oktobra 2009. godine u Briselu zvanično predala zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) generalnom sekretaru NATO-a. Sjevernoatlantski savjet je, u Talinu 2010. godine, na nivou ministara inostranih poslova, odlučio da primi BiH u MAP.

U završnoj Deklaraciji NATO samita u Čikagu iz maja 2012. godine, saveznici su podržali aspiracije BiH ka članstvu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je u srijedu da aktiviranje MAP-a treba da bude prioritet BiH.

Portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović naglasila je da je proces integracije jedne zemlje najbolja mogućnost da ostvari svoje interese i odgovori na interese svojih građana.

- U procesu pristupanja zemlja prolazi kroz niz reformi, a u slučaju BiH ove reforme bi nastupile poslije aktiviranja MAP-a i one bi pomogle da se ne samo izgradi transparentniji, efikasniji i aktivniji sistem, nego i reforme od kojih bi korist imalo cijelo društvo - rekla je Kuburovićeva.

Generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmunsen posjetio je prošle godine BiH te izrazio veliki optimizam u pogledu skorog ispunjenja uslova iz Talina i deaktiviranja MAP-a za BiH.

Zašto NATO?

"Glas Srpske" i "Nezavisne novine" u idućem periodu će objaviti seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana