Bez stranaca nema gradnje

Danijela Bajić
Bez stranaca nema gradnje

BANjALUKA - Broj upražnjenih radnih mjesta u BiH svakodnevno se povećava, a da bi koliko-toliko nadomjestili nedostatak radne snage prijedlog je da dogodine strancima budu izdate 6.073 radne dozvole, za 2.078 više nego što ih je planirano u ovoj godini, iako su, tvrde poslodavci, njihove potrebe daleko veće.

Prijedlogom odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2024. godinu, koju je izradilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a koja bi trebalo uskoro da se nađe na sjednici Savjeta ministara, u FBiH bi radnu knjižicu trebalo da ima čak 4.295 stranaca, od čega se 2.345 odnosi na novo zapošljavanje, a ostalo na produženje ranije izdatih.

Kako je navedeno u ovom dokumentu, poslodavci u Srpskoj u idućoj godini moći će računati na 1.400 stranih radnika, od čega hiljadu novih.

Brčko distrikt može da računa na 378 stranih državljana, od čega se 278 odnosi na novo zapošljavanje.

Čak 800 od hiljadu planiranih dozvola za novo zapošljavanje u Srpskoj planirano je za građevinarstvo, što je 200 više nego u FBiH.

Na drugom mjestu u Srpskoj po broju dozvola nalazi se prerađivačka industrija, gdje je planirano zapošljavanje 102 stranca te u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, gdje su planirana 34 nova radnika.

Nove dozvole planirane za ostale sektore mogu se nabrojiti većinom na prste jedne ruke.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić smatra da će Srpskoj narednoj godini trebati duplo više uvozne radne snage.

- U posljednja tri mjeseca je primjetan trend da se izdaje oko 250 radnih dozvola mjesečno, što je dovoljan pokazatelj da će nam u 2024. godini biti potrebno mnogo više stranih radnika nego što to je planirano - kazao je Trivić, napomenuvši da bi se situacija mogla i okrenuti ako se nastavi negativan trend smanjenja izvoza.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je za “Glas Srpske” da su određene kvote dosta simbolične u odnosu na stvarne potrebe tržišta, zbog čega privreda već neko vrijeme stagnira.

- Naše procjene govore da BiH nedostaje 30.000 radnika. Kvote se svake godine povećavaju, međutim dok procedura zapošljavanja stranaca ne bude pojednostavljena dozvoljeni broj radnih dozvola nam mnogo ne znači, jer je samo za papirologiju u FBiH potrebno i do deset mjeseci - kazao je Smailbegović i podsjetio da je ove godine u BiH izdato oko 3.500 radnih dozvola strancima.

Kad su u pitanju strani radnici, do sada su, kazao je on, prednjačili državljani Turske, Srbije te Indije, Bangladeša, Nepala i Pakistana.

Promjene

Prema riječima Adnana Smailbegovića, poslije pandemije virusa korona situacija na tržištu rada u BiH se drastično promijenila.

- Do prije nekoliko godina i nije bilo nekih velikih potreba za uvozom radnika. To je bilo najviše 1.000 radnika godišnje, koje su povlačile matične kompanije koje su ovdje otvarane. Međutim, u posljednje dvije godine situacija se promijenila i očekivanja su da ćemo uskoro doći do 30.000 radnih dozvola - istakao je Smailbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana