Без странаца нема градње

Данијела Бајић
Без странаца нема градње

БАЊАЛУКА - Број упражњених радних мјеста у БиХ свакодневно се повећава, а да би колико-толико надомјестили недостатак радне снаге приједлог је да догодине странцима буду издате 6.073 радне дозволе, за 2.078 више него што их је планирано у овој години, иако су, тврде послодавци, њихове потребе далеко веће.

Приједлогом одлуке о утврђивању годишње квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ за 2024. годину, коју је израдило Министарство цивилних послова БиХ, а која би требало ускоро да се нађе на сједници Савјета министара, у ФБиХ би радну књижицу требало да има чак 4.295 странаца, од чега се 2.345 односи на ново запошљавање, а остало на продужење раније издатих.

Како је наведено у овом документу, послодавци у Српској у идућој години моћи ће рачунати на 1.400 страних радника, од чега хиљаду нових.

Брчко дистрикт може да рачуна на 378 страних држављана, од чега се 278 односи на ново запошљавање.

Чак 800 од хиљаду планираних дозвола за ново запошљавање у Српској планирано је за грађевинарство, што је 200 више него у ФБиХ.

На другом мјесту у Српској по броју дозвола налази се прерађивачка индустрија, гдје је планирано запошљавање 102 странца те у хотелијерству и угоститељству, гдје су планирана 34 нова радника.

Нове дозволе планиране за остале секторе могу се набројити већином на прсте једне руке.

Предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић сматра да ће Српској наредној години требати дупло више увозне радне снаге.

- У посљедња три мјесеца је примјетан тренд да се издаје око 250 радних дозвола мјесечно, што је довољан показатељ да ће нам у 2024. години бити потребно много више страних радника него што то је планирано - казао је Тривић, напоменувши да би се ситуација могла и окренути ако се настави негативан тренд смањења извоза.

Предсједник Удружења послодаваца ФБиХ Аднан Смаилбеговић истакао је за “Глас Српске” да су одређене квоте доста симболичне у односу на стварне потребе тржишта, због чега привреда већ неко вријеме стагнира.

- Наше процјене говоре да БиХ недостаје 30.000 радника. Квоте се сваке године повећавају, међутим док процедура запошљавања странаца не буде поједностављена дозвољени број радних дозвола нам много не значи, јер је само за папирологију у ФБиХ потребно и до десет мјесеци - казао је Смаилбеговић и подсјетио да је ове године у БиХ издато око 3.500 радних дозвола странцима.

Кад су у питању страни радници, до сада су, казао је он, предњачили држављани Турске, Србије те Индије, Бангладеша, Непала и Пакистана.

Промјене

Према ријечима Аднана Смаилбеговића, послије пандемије вируса корона ситуација на тржишту рада у БиХ се драстично промијенила.

- До прије неколико година и није било неких великих потреба за увозом радника. То је било највише 1.000 радника годишње, које су повлачиле матичне компаније које су овдје отваране. Међутим, у посљедње двије године ситуација се промијенила и очекивања су да ћемо ускоро доћи до 30.000 радних дозвола - истакао је Смаилбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана