Bez roditeljskog staranja 454 mališana

S. Đ.
Bez roditeljskog staranja 454 mališana

Banjaluka - U Srpskoj postoje 454 mališana bez roditeljskog staranja, od kojih je 80 odsto smješteno u 177 hraniteljskih porodica.

Rekla je to pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević na konferenciji za novinare povodom obilježavanja 15. maja, Međunarodnog dana porodice i početka kampanje “Svako dijete treba porodicu”. Ona je istakla je da su ostali mališani  smješteni u Dom “Rada Vranješević”, te dodala da u oko 20 lokalnih zajednica nema nijedne hraniteljske porodice.

- Promovišemo hraniteljstvo, ali i pravimo plan transformacije jedinog Doma za nezbrinutu djecu. Cilj je da se za pet godina smanji broj djece u ustanovama, a da Dom postane resursni centar za stručnjake iz socijalne zaštite. Planirano je uspostavljanje nove usluge porodičnog saradnika, koji bi imao određen broj porodica u riziku sa kojima bi sarađivao - kaže Sladojevićeva.

Konferenciji je prisustvovala i Sanja Arsenić iz Laktaša koja je punih 12 godina, od svoje 11. godine, bila smještena u hraniteljskim porodicama.

- Moja biološka majka nije imala mogućnosti da me školuje i da izvede na pravi put. Zahvaljujući hraniteljskoj porodici, završila sam osnovnu i srednju školu, a potom i fakultet. Sad sam udata i zaposlena, ali sigurno ne bih uspjela bez hraniteljske porodice i Centra za socijalni rad - priča Sanja koja je preporučila svima, koji imaju mogućnosti, da prime neko dijete i omoguće mu bolji život.

Mirela Šuman iz fondacije “Infohaus”, partnerske organizacije UNICEF-a u BiH je kazala da je da u BiH postoji oko 2.000 mališana koji čekaju neki vid smještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana