Berić: Djeci koja su liječena od raka omogućiti lakši upis u srednju školu i fakultet

Srna
Berić: Djeci koja su liječena od raka omogućiti lakši upis u srednju školu i fakultet

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Milan Berić očekuje da zaživi inicijativa kojom će djeci koja su liječena od raka biti omogućen lakši upis u srednju školu i fakultet.

"Dok su njihovi vršnjaci išli redovno u školu, ova djeca su se borila za život. Oni su izvojevali jednu tešku bitku", rekao je Berić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se Udruženje u ovoj inicijativi vodilo pozitivnim primjerima iz Srbije i Hrvatske i da su naišli na dobro razumijevanje nadležnih institucija Srpske.

"Teška je borba roditelja i oboljele djece, ali smo srećni što smo od osnivanja udruženja prije deset godina naišli na otvorena vrata institucija, medija i pojedinaca", rekao je Berić.

On je istakao da je danas svijest o malignim bolestima kod djece daleko razvijenija nego prije nekoliko godina, te je ukazao na važnost ranog otkrivanja bolesti imajući u vidu da je u tom slučaju postotak izliječenja veći.

"Udruženje se na razne načine trudi da pomogne bolesnoj djeci. U Roditeljskoj kući u Banjaluci trenutno boravi šest porodica čija se djeca liječe na Univerzitetskom kliničkom centru Srpske, a za osam godina rada kroz ovu kuću je prošlo 193 djece", rekao je Berić.

Predstavnici Udruženja "Iskra" danas su na Trgu Krajine dijelili promotivni materijal, povodom obilježavanja Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana