“Baš po mjeri” plijenili ljepotom (FOTO/VIDEO)

Jasmina Salopek
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Obučeni u srednjovjekovne kostime, pod svjetlima reflektora, na tepihu hrabrosti, osobe sa invaliditetom, večeras su plijenile ljepotom u Banskom dvoru na modnoj reviji “Baš po mjeri”, koja se ove godine realizuje šesti put.

Pokazali su hrabrosti i odanost koja je oduševila sve prisutne.

Učesnica revije Jelena Subotić iz Gradiške, koja se u slobodno vrijeme bavi šminkanjem, rekla je za “Glas Srpske” da je velika čast biti dio ove manifestacije, te da se svake godine vrlo rado odazove pozivu.

-Veliki sam tremaroš, ali mi mnogo prija kada se prošetam ispred ljudi u čijim očima vidim podršku i ljubav za sav naš trud i borbu - rekla je Subotićeva i dodala da je podrška njoj i drugima veoma bitna svaki dan, a ne samo 2. i 3.  decembra kada se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Njena drugarica na crvenom tepihu Nataša Švraka, članica udruženja “Paraplegičara” iz Gradiške istakla je da osobe sa invaliditetom mogu sve, pa čak i da učestvuju na modnoj reviji.

-Bitno je da se naš trudb i rad vide i cijene, a ne da ostaje u naša četiri zida. Ova revija svima znači mnogo, jer je bitno da budemo ravnopravni  sa svima, da nas se ne izopštva iz društva i društvenog života - pojasnila je Švraka. 

Organizator revije, doktorica Snežana Kutlešić Stević, rekla je da je revija organizovana  u saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, a tema je improvizacija- prilagođavanje.

-Svakodnevno se veliki broj ljudi, koji ima invaliditet, prilagođava i improvizuje svoje životne puteve u skladu sa onim što im društvo nudi. Zbog nemogućnosti zaposlenja, obrazovanja, pristupa i mnogih drugih neriješenih sistematskih pitanja pristaju na improvizacije i puteve kojima moraju, a ne onima kojima žele da idu – rekla je Kutlešić Stević.

Dodala je da su modeli zakoračili na crveni tepih, te su se ispred svih ponosno prošetati, kako to rade svih ovih godina. 

Kostimograf Narodnog pozorišta Republike Srpske Ivana Ristić naglasila je da se NPRS vrlo rado odazvalo pozivu da budu dio modne revije.

-Napravljena su 34 kostima, a neki od njih će biti pokazani na reviji. Svaki kostim je iz drugog perioda, priča drugu priču - rekla je Ristićeva i dodala da je na reviji bio i kostim Omer- paše Latasa, Majkl Džeksona, ali i iz perioda Napoleona.

Organizatori su priredili i prateići dio programa, pa je u pauzi između izlazaka publika uživati u nastupu ansambla „Flutete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana