“Баш по мјери” плијенили љепотом (ФОТО/ВИДЕО)

Јасмина Салопек
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Обучени у средњовјековне костиме, под свјетлима рефлектора, на тепиху храбрости, особе са инвалидитетом, вечерас су плијениле љепотом у Банском двору на модној ревији “Баш по мјери”, која се ове године реализује шести пут.

Показали су храбрости и оданост која је одушевила све присутне.

Учесница ревије Јелена Суботић из Градишке, која се у слободно вријеме бави шминкањем, рекла је за “Глас Српске” да је велика част бити дио ове манифестације, те да се сваке године врло радо одазове позиву.

-Велики сам тремарош, али ми много прија када се прошетам испред људи у чијим очима видим подршку и љубав за сав наш труд и борбу - рекла је Суботићева и додала да је подршка њој и другима веома битна сваки дан, а не само 2. и 3.  децембра када се обиљежава Међународни дан особа са инвалидитетом.

Њена другарица на црвеном тепиху Наташа Шврака, чланица удружења “Параплегичара” из Градишке истакла је да особе са инвалидитетом могу све, па чак и да учествују на модној ревији.

-Битно је да се наш трудб и рад виде и цијене, а не да остаје у наша четири зида. Ова ревија свима значи много, јер је битно да будемо равноправни  са свима, да нас се не изопштва из друштва и друштвеног живота - појаснила је Шврака. 

Организатор ревије, докторица Снежана Кутлешић Стевић, рекла је да је ревија организована  у сарадњи са Народним позориштем Републике Српске, а тема је импровизација- прилагођавање.

-Свакодневно се велики број људи, који има инвалидитет, прилагођава и импровизује своје животне путеве у складу са оним што им друштво нуди. Због немогућности запослења, образовања, приступа и многих других неријешених систематских питања пристају на импровизације и путеве којима морају, а не онима којима желе да иду – рекла је Кутлешић Стевић.

Додала је да су модели закорачили на црвени тепих, те су се испред свих поносно прошетати, како то раде свих ових година. 

Костимограф Народног позоришта Републике Српске Ивана Ристић нагласила је да се НПРС врло радо одазвало позиву да буду дио модне ревије.

-Направљена су 34 костима, а неки од њих ће бити показани на ревији. Сваки костим је из другог периода, прича другу причу - рекла је Ристићева и додала да је на ревији био и костим Омер- паше Латаса, Мајкл Џексона, али и из периода Наполеона.

Организатори су приредили и пратеићи дио програма, па је у паузи између излазака публика уживати у наступу ансамбла „Флутете“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана