Banjaluka domaćin vrhunskim hirurzima

Milijana Latinović
Banjaluka domaćin vrhunskim hirurzima

Banjaluka - Vrhunski hirurzi iz Norveške, koji će učestvovati na 20. Međunarodnom stručnom sastanku Udruženja hirurga RS, izvešće sutra u operacionoj sali banjalučke hirurgije prvu laparoskopsku operaciju jetre na ovim prostorima.

Riječ je o minimalno invazivnoj hirurgiji, kojom se operacije izvode kroz male ubodne rane umjesto velikog reza. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga RS Zoran Aleksić ističe da će ovu operaciju obaviti ugledni profesori Bjorn Edvin i Jakob Bergsland iz Norveške i oni će biti specijalni gosti sastanka koji će u petak u Banjaluci okupiti više od 150 ljekara iz svih oblasti.

Udruženje je do sada organizovalo 19 stručnih sastanaka sa međunarodnim učešćem, na kojima su hirurzi iz Srpske kroz razgovor i stručna predavanja o raznim bolestima i stanjima sticali nova znanja.

- Odlučili smo da, umjesto dosadašnje prakse, predsjednici udruženja hirurga iz svih republika bivše Jugoslavije održe stručna predavanja iz oblasti koju sami izaberu. Planirano je 14 predavanja iz različitih oblasti, a koja su namijenjena i anesteziolozima i hirurzima, ali i kolegama iz drugih oblasti medicine - istakao je Aleksić, koji je i načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra RS.

On je dodao da će se na skupu, koji počinje u 11 časova u konferencijskoj sali zgrade Vlade RS, okupiti vrhunski stručnjaci iz oblasti hirurgije iz svih krajeva Srpske i regiona, ali i ljekari iz drugih oblasti.

- Cilj nam je da uspostavimo saradnju kako bi hirurzi putem našeg udruženja odlazili na edukaciju u druge zemlje bivše Jugoslavije, a, s druge strane, i da se bolje upoznamo jer je hirurgija univerzalna svuda u svijetu - dodao je Aleksić.

On je istakao da je ovo prvi put da na ovim prostorima neko organizuje sastanak vrhunskih hirurga iz Slovenije, Hrvatske, RS, FBiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

- Predsjednik Republike Milorad Dodik prepoznao je karakter, veličinu i značaj ovog događaja i sa zadovoljstvom prihvatio da bude generalni pokrovitelj - istakao je Aleksić i dodao da će Dodik otvoriti ovo druženje, te da će predsjednike udruženja hirurga primiti i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Udruženje hirurga RS postoji 12 godina i okuplja hirurge i specijalizante hirurgije iz cijele Srpske.

Nove prostorije

Zoran Aleksić je istakao da Srpska i Banjaluka imaju vrhunske stručnjake u oblasti hirurgije, te da će preseljenjem u nove prostorije na Paprikovcu dobiti i dobre uslove za rad. 

Hirurgija, koja svaki dan vrvi od pacijenata iz cijele Srpske, iz dotrajale zgrade u centru Banjaluke preseliće se krajem avgusta u savremeni prostor u sjevernom krilu UKC RS, čija je izgradnja počela u februaru 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana