Baka Ljubica Gavrić iz Osinje proslavila 100. rođendan

GS
Foto: GS

DERVENTA -Ljubica Gavrić iz derventskog sela Osinja danas je proslavila 100. rođendan.

U ime Osinjske parohije sveštenik Ilija Trivić i potpredsjednik Crkvenog odbora Žiko Nović danas su posjetili baku  Ljubicu, a kako su uoči i na njen rođendan, 1. aprila 1923. godine slavljeni praznici Lazareva subota i Cvijeti – na poklon su joj uručili ikonu Lazareve subote. piše portal Derventa kafe.

Osim članova porodice, komšija i prijatelja, rođendan su baki Ljubici lično čestitali i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i rukovodstvo Gradskog odbora partije, čiji je Gavrićeva dugogodišnji član.

Baka Ljubica je sve goste srdačno dolekala, podarivši im i poneki savjet za „doživjeti stotu“.

– Hvala svim gostima koji su poželjeli da se vide sa mnom, a ja sam još više željela da se vidim sa njima. Najbolji recept za život je čuvati svoje zdravlje. Svima poručujem da žive kako najbolje znaju, onako kako sebi odrede. Treba poslušati šta drugi pričaju, a raditi šta srce voli – poručila je Gavrićeva

Ljubica je pokretna i sjeća se svih ljepota koje je proživjela u životu, ali i tužnnih trenutaka kojih je bilo. Zdravlje je služi onako kako može u njenim godinama.

Baka Ljubica u duhu današnjeg dana - 1. aprila kaže da će od sad godine brojati od 100 prema 0.

Udala se sa 22 godine i sa suprugom Bogoljubom stekla četvero djece, dve kćerke i dva sina. Ima osam unuka i isto toliko praunučadi. Djeca, unučad, praunučad žive u Derventi, Beogradu, Novom Sadu, u Americi...

– Zajedno smo čuvali goveda. Tada su cure brže udavale se da skinu cursko ime, jer je bilo ratno vrijeme i nije cure imao ko da zaštiti. Upisana sam u crkvene knjige 1. aprila, kada su roditelji stigli da to urade. Prije je tako bilo. Mnogo se radilo, priča Ljubica.

Slabije čuje, a bez naočara više ne može čitati ili plesti.

– Ne pijem rakiju. Popijem kafu i sok. Moje generacije ovdje u blizini nema. Mladi trebaju da budu dobri, da se slažu i poštuju i kroz život će mnogo laške da bude, savjetuje Ljubica mlade.

Baka Ljubica kazala je da je posebno raduje što ju je predsjednik Socijalističke partije posjetio baš na njen rođendan, piše "Derventski list".

-Srećna sam što me posjetio predsjednik Petar, dobar i drag čovjek. Hvala mu, kao i svima drugima – dodala je Gavrićeva.

Đokić je rekao je da je Ljubica Gavrić najstariji član partije.

-Zadivljen sam njenom energijom, odnosom prema životu. Poznajemo se dosta dugo, viđali smo se na partijskim skupovima i uvijek sam se divio njenoj energiji i kako je shvatila život, kako je uspjela da doživi 100. godinu. Ovo je poučan primjer kako čovjek može doživjeti duboku starost, živjeti u starosti i praktično biti radostan što živi, a ona to čini svakoga dana – rekao je Đokić i dodao da su mu u sjećanju ostali savjeti koje je u ranijem vremenu dobijao od bake Ljubice.

Predsjednik Gradskog odbora SP-a Slaven Gojković poručio je da je srećan što u organizaciji i članstvu imaju baku Ljubicu.
-Ona je čestita, vrijedna, dobra žena i jedna od najvrijednijih članova Socijalističke partije i zaista mi je puno srce. Želim joj puno zdravlja i da nastavi život onako kako ona smatra da treba. Od nje možemo čuti dobrih savjeta kako da se i mi ponašamo u svom životu u nadi da ćemo doživjeti stotu – rekao je Gojković.


.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana