Бака Љубица Гаврић из Осиње прославила 100. рођендан

ГС
Foto: ГС

ДЕРВЕНТА -Љубицa Гаврић из дервентског села Осиња данас је прославила 100. рођендан.

У име Осињске парохије свештеник Илија Тривић и потпредсједник Црквеног одбора Жико Новић данас су посјетили баку  Љубицу, а како су уочи и на њен рођендан, 1. априла 1923. године слављени празници Лазарева субота и Цвијети – на поклон су јој уручили икону Лазареве суботе. пише портал Дервента кафе.

Осим чланова породице, комшија и пријатеља, рођендан су баки Љубици лично честитали и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић и руководство Градског одбора партије, чији је Гаврићева дугогодишњи члан.

Бака Љубица је све госте срдачно долекала, подаривши им и понеки савјет за „доживјети стоту“.

– Хвала свим гостима који су пожељели да се виде са мном, а ја сам још више жељела да се видим са њима. Најбољи рецепт за живот је чувати своје здравље. Свима поручујем да живе како најбоље знају, онако како себи одреде. Треба послушати шта други причају, а радити шта срце воли – поручила је Гаврићева

Љубица је покретна и сјећа се свих љепота које је проживјела у животу, али и тужнних тренутака којих је било. Здравље је служи онако како може у њеним годинама.

Бака Љубица у духу данашњег дана - 1. априла каже да ће од сад године бројати од 100 према 0.

Удала се са 22 године и са супругом Богољубом стекла четверо дјеце, две кћерке и два сина. Има осам унука и исто толико праунучади. Дјеца, унучад, праунучад живе у Дервенти, Београду, Новом Саду, у Америци...

– Заједно смо чували говеда. Тада су цуре брже удавале се да скину цурско име, јер је било ратно вријеме и није цуре имао ко да заштити. Уписана сам у црквене књиге 1. априла, када су родитељи стигли да то ураде. Прије је тако било. Много се радило, прича Љубица.

Слабије чује, а без наочара више не може читати или плести.

– Не пијем ракију. Попијем кафу и сок. Моје генерације овдје у близини нема. Млади требају да буду добри, да се слажу и поштују и кроз живот ће много лашке да буде, савјетује Љубица младе.

Бака Љубица казала је да је посебно радује што ју је предсједник Социјалистичке партије посјетио баш на њен рођендан, пише "Дервентски лист".

-Срећна сам што ме посјетио предсједник Петар, добар и драг човјек. Хвала му, као и свима другима – додала је Гаврићева.

Ђокић је рекао је да је Љубица Гаврић најстарији члан партије.

-Задивљен сам њеном енергијом, односом према животу. Познајемо се доста дуго, виђали смо се на партијским скуповима и увијек сам се дивио њеној енергији и како је схватила живот, како је успјела да доживи 100. годину. Ово је поучан примјер како човјек може доживјети дубоку старост, живјети у старости и практично бити радостан што живи, а она то чини свакога дана – рекао је Ђокић и додао да су му у сјећању остали савјети које је у ранијем времену добијао од баке Љубице.

Предсједник Градског одбора СП-а Славен Гојковић поручио је да је срећан што у организацији и чланству имају баку Љубицу.
-Она је честита, вриједна, добра жена и једна од највриједнијих чланова Социјалистичке партије и заиста ми је пуно срце. Желим јој пуно здравља и да настави живот онако како она сматра да треба. Од ње можемо чути добрих савјета како да се и ми понашамо у свом животу у нади да ћемо доживјети стоту – рекао је Гојковић.


.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана