Aškraba: Pravda za Srbe teško dolazi

Srna
Aškraba: Pravda za Srbe teško dolazi

Kalinovik - Mještanka Kalinovika Dušanka Aškraba smatra da vrijeme ne ide u prilog Srbima i da pravda za njih teško dolazi, što potvrđuje i odluka Suda BiH da ne odredi pritvor generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću osumnjičenom za ratni zločin nad civilima u tom mjestu 1995. godine.

Dušanka Aškraba je jedno od petoro djece koja su 3. juna 1995. godine teško ranjena prilikom granatiranja Kalinovika koje je izvršeno po Drekovićevoj naredbi.

Prisjećajući se tog dana, Aškraba je rekla Srni da učenici, koji su se vraćali iz škole, nisu uspjeli na vrijeme da se sakriju od granata. "Jedna granata je takvom brzinom pala u našoj blizini da se nismo uspjeli sakriti. Tada je poginula djevojčica Stanislava Koprivica, a nas pet je ranjeno. Osim mene, teško su ranjeni Mlađenka Tepavčević, Davor Marković, Igor Kozomara i Jovana Bozalo", navela je Aškraba koja je tada bila petnaestogodišnja djevojčica. Ona kaže da se, nakon ranjavanja, borila za život 42 dana koliko je provela u bolnici u Foči, tadašnjem Srbinju. Aškraba navodi da su joj bili polomljeni ruke i rebra, te da je imala povredu kičme i skoro svih organa, dodajući da joj je pomoć pružalo 13 hirurga i da je primila 10 jedinica krvi. "Posljedice i danas osjećam. Ostali su geleri u plućima i pored kičme koji se nikada neće moći izvaditi, a zdravlje mi se sa godinama i dalje narušava", rekla je Aškraba. Aškraba je, kao i ostali stanovnici Kalinovika, izrazila veliko razočarenje jer Sud BiH nije odredio pritvor Drekoviću, koji je naredio neselektivno granatiranje Kalinovika. "Nažalost, nismo se ni nadali boljem. Nekako za nas Srbe ovo vrijeme ne ide u prilog. Za sve smo mi krivi, pa ne znam ko je onda nas ubijao i ko treba da odgovara za ovo dijete koje je poginulo. Ono je imalo samo 15 godina i trebalo je da živi. Ne znam kome smo i zašto mi bili krivi da tako stradamo?", upitala je Aškraba. Ona kaže da ne vjeruje da će pravda "doći na svoje" kada je riječ o Srbima. Sud BiH je prije dva dana odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću, kojeg su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili u Sarajevu 5. decembra, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima na području mjesta Kalinovik kod Konjica 1995. godine. Tužilaštvo je saopštilo da je Dreković pod istragom i osumnjičen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata. Dreković se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti. Iz Tužilaštva navode da je granatiranje izvršeno iz artiljerijskih oružja velike razorne moći u više navrata tokom maja i juna 1995. godine, te da je usljed eksplozije granata ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica. Granatiranje je prouzrokovalo veliko razaranje imovine i objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana