Asistenti čekaju zarađeni novac

Milijana Latinović
Asistenti čekaju zarađeni novac

Banjaluka - Asistenti u nastavi koji rade sa učenicima sa poteškoćama u razvoju moraće da pričekaju na isplatu dijela septembarske plate, jer nisu sve škole još dobile obavještenje od Ministarstva prosvjete i kulture RS da im naknadno bude odobreno plaćanje za taj mjesec.

Asistenti su na nastavu došli 1. septembra, kada je počela školska godina, ali su ugovore potpisali tek polovinom mjeseca, kada je školama stiglo odobrenje od ministarstva, zbog čega su umjesto 350 maraka dobili naknade umanjene i do 50 odsto.

Boreći se za prava djece, ali i asistenata, koji su im desna ruka i oslonac, grupa roditelja djece sa poteškoćama u razvoju dostavila je ministarstvu opomenu da će, ukoliko ne izvrše doplatu naknade za septembar asistentima, nadoknadu tražiti sudskim putem.

Iz ministarstva uvjeravaju da će asistentima biti nadoknađen dio plate bez kojeg su ostali.

- Donijeli smo odluku da se školama, koje su od početka tekuće školske godine zbog težine smetnji kod učenika angažovale određen broj asistenata od 1. septembra, naknadno odobri plaćanje asistenata za taj mjesec, o čemu su škole obaviještene - naveli su iz ministarstva i dodali da su škole, s obzirom na to da one angažuju asistente i sa njima sklapaju ugovore, dužne u navedenim slučajevima izvršiti potrebne korekcije ugovora.

Direktorica banjalučke Osnovne škole „Ivo Andrić“ Željka Opačić je kazala da obavještenje iz resornog ministarstva još nisu dobili.

- Imamo sedam asistenata koji su neophodni djeci u nastavi i svima nama. Opet se kasnilo sa njihovom prijavom, ali imamo obećanja iz ministarstva da će taj jaz biti premošteni da će im biti naknadno isplaćen taj dio plate - rekla je Opačićeva i dodala da probleme treba rješavati na vrijeme da i dogodine ne bi došli u istu situaciju.

U OŠ „Dositej Obradović“ u Banjaluci, u kojoj su angažovana dva asistenta, kažu da su obavještenje iz ministarstva dobili, ali da su već završili obračun za iduću platu, pa će asistenti morati pričekati isplatu za novembar da bi dobili i septembarski dio.

- Dobili smo obavještenje u kojem je navedeno da će ova greška biti ispravljena - rekao je direktor škole Dragan Kovačević.

Asistenti u nevjerici sliježu ramenima i podsjećaju da ovo nije prvi put da su zakinuti za dio plate, te da je ista situacija bila i prošle godine.

- U školi i od kolega sam čula da je ministarstvo obećalo da će nam platiti taj dio za septembar, jer ne žele da ih roditelji tuže - rekla je asistentica Darka Cerović.

Iz ministarstva su ranije istakli da je u školama angažovano 198 asistenata.

Odobrenje

Opačićeva kaže da su se škole u junu obratile ministarstvu sa zahtjevom za odobravanje angažovanja asistenata.

- Zašto se sa odobrenjem kasnilo, ne znam. Nije lako ni roditeljima, ni asistentima, a ni učiteljima, ali sve moramo raditi u interesu djece - rekla je Opačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana