Anasić: Rogobatnoće ne čine ženu vidljivijom

Srna
Anasić: Rogobatnoće ne čine ženu vidljivijom

BEOGRAD– Ugledni srpski lingvista Sreto Tanasić izjavio je Srni da je srpski jezik izložen nasilju i nametanjima "raznih vandalizama", što se ispoljava i u načinu na koji se imenuju žene u javnom govoru, te istakao da ih rogobatnoće ne čine ni vidljivijim ni ljepšim, već ih ruže.

On je rekao da nije dobro da se piše ili kaže "Petrović je izjavila" jer zvuči rogobatno i da u slučaju da se na tome insistira treba dodati i ono "gospođa" ili ime žene ili njenu funkciju. "To je jedan od tih vandalizama koji nam se nameće, jer neke odjednom vređa što ulazimo u njihov status", istakao je Tanasić.

NASTOJE NAMETNUTI PRAVILA KOJA NISU U SKLADU SA JEZIKOM

On je ukazao da u srpskom jeziku to uopšte nije bio problem jer je sve tačno regulisano, ali da sada pobornici modernih trendova hoće da "poprave nepravdu prema ženama". "Oni sad kažu da hoće da poprave nepravdu prema ženama da ih učinimo vidljivijim, a mi imamo - Petrovićeva jer je udata i Petrovićka ako nije, kao što imamo Trebinjac i Trebinjka. Upravo je jezik to bio regulisao, uz to što je srpsko žensko ime po pravilu čitljivo kao žensko", objasnio je Tanasić.

On je naglasio da srpski jezik ima riješeno ukazivanje na osobu muškog ili ženskog pola. "Srpski jezik ruše oni koji nameću svoja pravila da bi ugradili nešto što nije u skladu sa tradicijom i kulturom. Oni i ne kriju da im je cilj da nam uruše kulturu jer jedan narod prema kulturi porobljavaju", istakao je Tanasić.

DžENDER PRINCIP - IDEOLOŠKI NAPAD

On je naglasio da je insistiranje na džender principu u jeziku ideološki napad na jezik i kulturu, odnosno jezički inženjering sa pozicije ideologije, a da je opšta saglasnost da Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji uređuje to pitanje – treba ukinuti. "U Srbiji je ove godine formiran Savet za srpski jezik, koji treba da bude spona između Odbora i države, i jedan od zaključaka je da se od države traži ukidanje ovog i izradi zakon upravo u skladu sa potrebama poštovanja ravnopravnosti i sa prirodom srpskog jezika", ocijenio je Tanasić.

Tanasić, koji je i predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, naglasio je da niko ženama ne osporava njihova prava, ali da u ovom slučaju nije riječ o borbi za ravnopravnost nego nametanju volje manjine - većini. "I Ministarstvo, koje je zaduženo da to sprovodi, napisalo je da je to nemoguće primeniti. Bilo bi potrebno napraviti nove gramatike, rečnike, pravopise. To je nemoguće sprovoditi, nema nikakvih uslova", ukazao je Tanasić.

NA DJELU JEZIČKI INŽENjERING

On je rekao da se uporno insistira na rogobatnim nazivima, a da pri tom niko ne spori da je žena koja liječi u bolnici doktorka, a koja predaje na fakultetu profesorka.

"Pa, mi imamo u rečniku oko 2.000 takvih reči, ali sve je to nastajalo u skladu sa potrebama. Sam jezik je njih stvorio, a normativci samo prihvatili i kažu - jeste, pravilno ili nepravilno stvorena, ali nema tih rogobatnoća koje čine ženu ni vidljivijom ni lepšom nego je ruže", istakao je Tanasić. On je upozorio da oni koji stoje iza ovog jezičkog inženjeringa žele da unište kako opšte pojmove tako i razmišljanje.

"Da mi ne razmišljamo na višim nivoima u apstrakcijama nego samo konkretno. Ono što je apstrakcija, gde se razvija mišljenje da se to nama istera, dakle da to ostane za te povlaštene narode. Oni ne kriju da na taj način žele da utiču na mišljenje. Nije slučajno Francuska odbila da uopšte o tome raspravlja. Kod nas je iskorištena neka okolnost o kojoj ne bih pričao da je to pušteno i onda su napravli najradikalniji", rekao je Tanasić.

NAMETNUTE ROGOBATNOSTI NEĆE ZAŽIVJETI

On je ukazao da su se evropske institucije o tome izjasnile i rekle da "treba voditi računa, ali u skladu i sa kulturama i pojedinim jezicima o ravnopravnosti".

"Nigde, međutim nisu rekle da se uvede ovakav radikalizam kao kod nas. Ni naše komšije Hrvati nisu to uradile", konstatovao je Tanasić. On je uvjeren da ova nametnuta pravila ne mogu zaživjeti. "Ovo ne može zaživjeti. Može se narod maltretirati, mogu nekoga plašiti, ali to prosto u praksi ne može zaživjeti", poručio je Tanasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana