Анасић: Рогобатноће не чине жену видљивијом

Срна
Анасић: Рогобатноће не чине жену видљивијом

БЕОГРАД– Угледни српски лингвиста Срето Танасић изјавио је Срни да је српски језик изложен насиљу и наметањима "разних вандализама", што се испољава и у начину на који се именују жене у јавном говору, те истакао да их рогобатноће не чине ни видљивијим ни љепшим, већ их руже.

Он је рекао да није добро да се пише или каже "Петровић је изјавила" јер звучи рогобатно и да у случају да се на томе инсистира треба додати и оно "госпођа" или име жене или њену функцију. "То је један од тих вандализама који нам се намеће, јер неке одједном вређа што улазимо у њихов статус", истакао је Танасић.

НАСТОЈЕ НАМЕТНУТИ ПРАВИЛА КОЈА НИСУ У СКЛАДУ СА ЈЕЗИКОМ

Он је указао да у српском језику то уопште није био проблем јер је све тачно регулисано, али да сада поборници модерних трендова хоће да "поправе неправду према женама". "Они сад кажу да хоће да поправе неправду према женама да их учинимо видљивијим, а ми имамо - Петровићева јер је удата и Петровићка ако није, као што имамо Требињац и Требињка. Управо је језик то био регулисао, уз то што је српско женско име по правилу читљиво као женско", објаснио је Танасић.

Он је нагласио да српски језик има ријешено указивање на особу мушког или женског пола. "Српски језик руше они који намећу своја правила да би уградили нешто што није у складу са традицијом и културом. Они и не крију да им је циљ да нам уруше културу јер један народ према култури поробљавају", истакао је Танасић.

ЏЕНДЕР ПРИНЦИП - ИДЕОЛОШКИ НАПАД

Он је нагласио да је инсистирање на џендер принципу у језику идеолошки напад на језик и културу, односно језички инжењеринг са позиције идеологије, а да је општа сагласност да Закон о родној равноправности, који уређује то питање – треба укинути. "У Србији је ове године формиран Савет за српски језик, који треба да буде спона између Одбора и државе, и један од закључака је да се од државе тражи укидање овог и изради закон управо у складу са потребама поштовања равноправности и са природом српског језика", оцијенио је Танасић.

Танасић, који је и предсједник Одбора за стандардизацију српског језика, нагласио је да нико женама не оспорава њихова права, али да у овом случају није ријеч о борби за равноправност него наметању воље мањине - већини. "И Министарство, које је задужено да то спроводи, написало је да је то немогуће применити. Било би потребно направити нове граматике, речнике, правописе. То је немогуће спроводити, нема никаквих услова", указао је Танасић.

НА ДЈЕЛУ ЈЕЗИЧКИ ИНЖЕЊЕРИНГ

Он је рекао да се упорно инсистира на рогобатним називима, а да при том нико не спори да је жена која лијечи у болници докторка, а која предаје на факултету професорка.

"Па, ми имамо у речнику око 2.000 таквих речи, али све је то настајало у складу са потребама. Сам језик је њих створио, а нормативци само прихватили и кажу - јесте, правилно или неправилно створена, али нема тих рогобатноћа које чине жену ни видљивијом ни лепшом него је руже", истакао је Танасић. Он је упозорио да они који стоје иза овог језичког инжењеринга желе да униште како опште појмове тако и размишљање.

"Да ми не размишљамо на вишим нивоима у апстракцијама него само конкретно. Оно што је апстракција, где се развија мишљење да се то нама истера, дакле да то остане за те повлаштене народе. Они не крију да на тај начин желе да утичу на мишљење. Није случајно Француска одбила да уопште о томе расправља. Код нас је искориштена нека околност о којој не бих причао да је то пуштено и онда су направли најрадикалнији", рекао је Танасић.

НАМЕТНУТЕ РОГОБАТНОСТИ НЕЋЕ ЗАЖИВЈЕТИ

Он је указао да су се европске институције о томе изјасниле и рекле да "треба водити рачуна, али у складу и са културама и појединим језицима о равноправности".

"Нигде, међутим нису рекле да се уведе овакав радикализам као код нас. Ни наше комшије Хрвати нису то урадиле", констатовао је Танасић. Он је увјерен да ова наметнута правила не могу заживјети. "Ово не може заживјети. Може се народ малтретирати, могу некога плашити, али то просто у пракси не може заживјети", поручио је Танасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана