Aktivirana klizišta na nekoliko dionica

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Srpske upozoravau na poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na opasnost od odrona.

 Vozačima savjetuju da voze  oprezno, vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-I 102 Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu P-I 2103 (R-476) Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta,na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na regionalnom putu R-I 4503 (R-459), dionica S. Ugljevik -Glavičice, u rejonu S. Ugljevik zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem M-I 113 (M-18) Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Zabrana se ne odnosi na vozila RiTE Ugljevik.

Na regionalnom putu Gornja Čađavica-Ljeljenča, danas će se izvoditi radovi na sanaciji kolovoza. Saobraćaj će se odvijati naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova, do 31. decembra godine privremeno postavljena signalizacija reguliše saobraćaj na magistralnom putu MI-105, na dionicama Johovac-Rudanka i Rudanka-Doboj, kao i na dijelu regionalnog puta RI-2102 Razboj-Rudanka.

Zbog neophodnih radova, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na putnom pravcu M II-501 Prijedor 3-Koprivna do 31. decembra.

Zbog izvođenja radova na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-I 111 Dobro Polje-Miljevina, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja do 19. decembra, a zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta M-I 101 Aleksandrovac-Aleksandrovac (autoput), izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja do 1. decembra.

Radi izvođenja radova bušenja i miniranja na kamenolomu „Grapska-Kostajnica“ u mjestu Kostajnica, grad Doboj,  privremeno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča, u mjestu Kostajnica do 20.1 decembra.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Zbog radova, doći će do izmjene režima saobraćaja postavljanjem saobraćajne signalizacije na magistralnom putu M-I 115, dionica Vlasenica-Han Pijesak 1, a koji će trajati do 15. decembra.

Na magistralnom putu M-I 115, dionica Han Pijesak 1-Han Pijesak 2 i dionica Han Pijesak 2-Sokolac u toku su radovi na rehabilitaciji puta koji će trajati do posljednjeg dana ove godine, te je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Na regionalnom putu R-I 4104 dionica Rača-Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji dionice autoputa Rača-Bijeljina.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, zbog izgradnje poslovnog objekta (benzinske stanice) na odmaralištu Lužani zapad na auto putu E-661 Gradiška –Banja Luka.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice 1-Nova Topola, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva M-I 101 Gradiška-Nova Topola i M-I 102 Čatrnja-Gradiška, takođe je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Za vrijeme trajanja radova na rekonstrukciji magistralnog puta M-I 111, dionica Brod na Drini (Foča)-Hum (Šćepan Polje) izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja do kraja ove godine.

Na regionalnom putu P-II 1502 dionica Prijedor 3-granica RS/FBiH (Stara Rijeka) dolaziće do izmjene u režimu saobraćaja zbog prelaska radnih mašina preko ovog puta. RAdovi traju do 31. decembra.

Na magistralnom putu M-I 108 dionica Prijedor-Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor do 31.decembra izmijenjen je režim odvijanjuasaobraćaja.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog izgradnje dionice autoputa od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice autoputa od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo 2 na snazi je do kraja godine.

Zbog oštećenja mosta u Mačkovcu, zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna motorna vozila na regionalnom putu R-I 4102 Mačkovac-Piperi.

Sobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 12 tona na regionalnom putu R-I 5102 granica RS/FBiH (Podkozara)-Čajniče-granica RS/CG (Metaljka) zabranjen je do 31. marta naredne godine.

Na sazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu R-I 3104 (stara oznaka R-472) dionica Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je ise saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničkim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu M II-507 Brodar-granica RS/RSR (Rudo) zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 km/čas.

Na magistralnom putu M-I 111 (M-18), dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Danas će se na relaciji granica FBIH/RS  Karuše - GP Brod kretati vangabaritni prevoz. Vozačima iz AMS savjetuju da voze oprezno i da poštuju ovlaštena lica iz paratnje.

Do kraja godine obustavljen je saobraćaj za sva vozila i pješake u Banjaluci u Ulici put srpskih branilaca (u zoni mosta preko Široke Rijeke), zbog rekonstrukcije mosta preko Široke Rijeke – odnosno izgradnje novog mosta. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, teretni saobraćaj će biti preusmjeren na Brzi put (Banjaluka – Laktaši).                  

Iz AMS upozoravaju da su an magistralnom putu Livno-Šuica česti izlasci divljih konja na kolovoz.

Zbog aktuelnih radova izdvajaju magistralne puteve: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana