Активирана клизишта на неколико дионица

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - На већини путева у Републици Српској саобраћај се одвија по мокрим и клизавим коловозима.

Из Ауто-мото савеза (АМС) Српске упозоравау на поледицу, посебно у вишим предјелима, као и на опасност од одрона.

 Возачима савјетују да возе  опрезно, вожњу прилагоде стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме.

На магистралном путу М-I 102 Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта, саобраћај се одвија успорено.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу P-I 2103 (Р-476) Укрина-Горња Вијака.

Због бројних одрона и опасности од клизишта,на магистралном путу Брод на Дрини-Гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због опасности од појаве клизишта, на регионалном путу Р-I 4503 (Р-459), дионица С. Угљевик -Главичице, у рејону С. Угљевик забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји. Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем М-I 113 (М-18) Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Забрана се не односи на возила РиТЕ Угљевик.

На регионалном путу Горња Чађавица-Љељенча, данас ће се изводити радови на санацији коловоза. Саобраћај ће се одвијати наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због радова, до 31. децембра године привремено постављена сигнализација регулише саобраћај на магистралном путу МI-105, на дионицама Јоховац-Руданка и Руданка-Добој, као и на дијелу регионалног пута РI-2102 Разбој-Руданка.

Због неопходних радова, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на путном правцу М II-501 Приједор 3-Копривна до 31. децембра.

Због извођења радова на санацији клизишта на дионици магистралног пута M-I 111 Добро Поље-Миљевина, измијењен је режим у одвијању саобраћаја до 19. децембра, а због реконструкције дионице магистралног пута М-I 101 Александровац-Александровац (аутопут), измијењен је режим у одвијању саобраћаја до 1. децембра.

Ради извођења радова бушења и минирања на каменолому „Грапска-Костајница“ у мјесту Костајница, град Добој,  привремено је обустављен саобраћај на дионици регионалног пута Добој-Модрича, у мјесту Костајница до 20.1 децембра.

На регионалном путу Разбој – Руданка, на локацији превој Љескове воде, због радова, саобраћај се за путничка возила одвија успорено, док се теретна возила преусмјеравају на алтернативни правац преко Јелаха.

Због радова, доћи ће до измјене режима саобраћаја постављањем саобраћајне сигнализације на магистралном путу М-I 115, дионица Власеница-Хан Пијесак 1, а који ће трајати до 15. децембра.

На магистралном путу М-I 115, дионица Хан Пијесак 1-Хан Пијесак 2 и дионица Хан Пијесак 2-Соколац у току су радови на рехабилитацији пута који ће трајати до посљедњег дана ове године, те је потребно прилагодити брзину кретања возила и обратити пажњу на привремену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Р-I 4104 дионица Рача-Вршани измијењен је режим у одвијању саобраћаја, ради регулисања улаза и излаза возила градилишта, која су ангажована на изградњи дионице аутопута Рача-Бијељина.

Измијењен је режим одвијања саобраћаја, због изградње пословног објекта (бензинске станице) на одмаралишту Лужани запад на ауто путу Е-661 Градишка –Бања Лука.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка – Нова Топола – Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице 1-Нова Топола, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Због радова на изградњи кружне раскрснице на споју магистралних путева М-I 101 Градишка-Нова Топола и М-I 102 Чатрња-Градишка, такође је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

За вријеме трајања радова на реконструкцији магистралног пута M-I 111, дионица Брод на Дрини (Фоча)-Хум (Шћепан Поље) измијењен је режим у одвијању саобраћаја до краја ове године.

На регионалном путу P-II 1502 дионица Приједор 3-граница РС/ФБиХ (Стара Ријека) долазиће до измјене у режиму саобраћаја због преласка радних машина преко овог пута. РАдови трају до 31. децембра.

На магистралном путу М-I 108 дионица Приједор-Козарац, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука-Приједор до 31.децембра измијењен је режим одвијањуасаобраћаја.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због изградње дионице аутопута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице аутопута од моста Руданка до тунела Путниково брдо 2 на снази је до краја године.

Због оштећења моста у Мачковцу, забрањено је одвијање саобраћаја за теретна моторна возила на регионалном путу Р-I 4102 Мачковац-Пипери.

Собраћај за теретна возила укупне масе преко 12 тона на регионалном путу Р-I 5102 граница РС/ФБиХ (Подкозара)-Чајниче-граница РС/ЦГ (Метаљка) забрањен је до 31. марта наредне године.

На сази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на регионалном путу Р-I 3104 (стара ознака Р-472) дионица Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је исе саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МI-101 дионица Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичким ударима предметни надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу М II-507 Бродар-граница РС/РСР (Рудо) забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 км/час.

На магистралном путу M-I 111 (М-18), дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Данас ће се на релацији граница ФБИХ/РС  Каруше - ГП Брод кретати вангабаритни превоз. Возачима из АМС савјетују да возе опрезно и да поштују овлаштена лица из паратње.

До краја године обустављен је саобраћај за сва возила и пјешаке у Бањалуци у Улици пут српских бранилаца (у зони моста преко Широке Ријеке), због реконструкције моста преко Широке Ријеке – односно изградње новог моста. За вријеме трајања обуставе саобраћаја, теретни саобраћај ће бити преусмјерен на Брзи пут (Бањалука – Лакташи).                  

Из АМС упозоравају да су ан магистралном путу Ливно-Шуица чести изласци дивљих коња на коловоз.

Због актуелних радова издвајају магистралне путеве: Јабланица-Мостар (мост Бегића и Беговића), Нови Травник-Бугојно (Ростово), Биљешево-Лашва, Чевљановићи-Нишићи и Кључ-Сански Мост (на улазу у Сански Мост, код Воденог парка).

На граничним прелазима нема дужих задржавања. Због протеста у Хрватској, преко граничног прелаза Орашје-Жупања не могу саобраћати аутобуси и теретна возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана