Talas sniženja prazni police

Milijana Latinović
Talas sniženja prazni police

Banjaluka - Izlozi butika širom Republike Srpske oblijepljeni su natpisima o popustima i do 70 odsto, a talas sniženja prazni police u buticima.

I dok su u evropskim metropolama velika sniženja kupce mamila još u decembru, polovina januara je, kako kažu trgovci u RS, idealno vrijeme da nakon prazničnih dana svako izabere nešto za sebe po nižim cijenama. U butiku "Mango" u Banjaluci ističu da su gužve velike i da većina čeka sniženje kako bi pazarili željeni komad odjeće.

- Trenutno su sniženja od 30 do 70 odsto. Najviše prodajemo pantalone koje sada koštaju 39 KM i haljine od 19 KM - rekla je menadžer prodaje u "Mangu" Adrijana Vukoman.

U butiku "Oviese" su najavili da od sutra kreće totalno sniženje od 70 odsto na sav asortiman.

- Najviše se traže jakne koje koštaju oko 50 KM, potom pantalone od 22,50 KM i džemperi koji koštaju od 20 KM pa naviše - rekla je menadžer prodaje Jasna Ostrovčanin.

U "Juventa sportu" još traje novogodišnje sniženje od 50 odsto, a poseban akcenat stavljaju na zimsku obuću.

- Velika je potražnja za "gojzericama", koje koštaju od 147 KM do 191 marku, dok je prije sniženja bilo potrebno izdvojiti i do 350 KM - kažu u "Juventa-sportu".

Sezona sniženja zahvatila je i prijedorske butike.

- Kupovna moć građana je veoma niska, a to se sada najbolje vidi, jer mnogu odjeću možemo kupiti tek kad joj je cijena prepolovljena - kazala je Prijedorčanka Vinka B.

Zadovoljni trgovci tvrde da su rafe gotovo prazne.

- Interesovanje kupaca je veliko i prodaja ide veoma dobro - kazala je trgovac u jednom od prijedorskih butika Marina K.

I sa gotovo svih izloga gradiških butika mame natpisi kao što su "totalno sniženje" ili "sve u pola cijene".

- U toku je akcija "Ledženda", pa je cijela kolekcija jesen-zima snižena 30 odsto, dok je stara kolekcija snižena za 50 odsto - rekla je radnik u "Kobra sportu" Zorica Bajić.

I prodavci u bijeljinskim buticima imaju pune ruke posla, jer, kako kažu, brojni su oni koji čekaju velika praznična sniženja kako bi pazarili robu za cijelu porodicu. Talas sniženja preplavio je i butike u Doboju. Najveća gužva vlada u "Azelu", gdje Dobojlije najviše kupuju pantalone od 14 do 17 KM, zimske jakne za 42 KM, a džempere od desetak maraka.

- Kupila sam pantalone, džemper i šal i to sve za 40 KM - ispričala je Tanja S. koju smo zatekli u ovom butiku.

Zimska sniženja u punom su jeku i u fočanskim buticima i tržnim centrima. Omiljene komade odjeće i obuće Fočaci mogu pronaći po cijenama sniženim od 20 do 50 odsto.

- Kupci su zadovoljni, jer džempere plaćaju desetak maraka, tunike po 15, a onima koji kupe više artikala poklanjamo marame - rekla je vlasnik butika "Trezor" Tanja Drakul.

Platežna moć

Predsjednik Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović ističe da kupci prate sniženja u skladu sa svojom platežnom moći te zbog toga koriste svaku priliku kako bi za manje para kupili odjeću i obuću.

- Na tržištu je mnogo robe, koja teško dolazi do kupca pa su i prodavci prinuđeni da snize cijene usljed velike konkurencije ako žele prodati robu - dodao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana