Талас снижења празни полице

Милијана Латиновић
Талас снижења празни полице

Бањалука - Излози бутика широм Републике Српске облијепљени су натписима о попустима и до 70 одсто, а талас снижења празни полице у бутицима.

И док су у европским метрополама велика снижења купце мамила још у децембру, половина јануара је, како кажу трговци у РС, идеално вријеме да након празничних дана свако изабере нешто за себе по нижим цијенама. У бутику "Манго" у Бањалуци истичу да су гужве велике и да већина чека снижење како би пазарили жељени комад одјеће.

- Тренутно су снижења од 30 до 70 одсто. Највише продајемо панталоне које сада коштају 39 КМ и хаљине од 19 КМ - рекла је менаџер продаје у "Мангу" Адријана Вукоман.

У бутику "Овиесе" су најавили да од сутра креће тотално снижење од 70 одсто на сав асортиман.

- Највише се траже јакне које коштају око 50 КМ, потом панталоне од 22,50 КМ и џемпери који коштају од 20 КМ па навише - рекла је менаџер продаје Јасна Островчанин.

У "Јувента спорту" још траје новогодишње снижење од 50 одсто, а посебан акценат стављају на зимску обућу.

- Велика је потражња за "гојзерицама", које коштају од 147 КМ до 191 марку, док је прије снижења било потребно издвојити и до 350 КМ - кажу у "Јувента-спорту".

Сезона снижења захватила је и приједорске бутике.

- Куповна моћ грађана је веома ниска, а то се сада најбоље види, јер многу одјећу можемо купити тек кад јој је цијена преполовљена - казала је Приједорчанка Винка Б.

Задовољни трговци тврде да су рафе готово празне.

- Интересовање купаца је велико и продаја иде веома добро - казала је трговац у једном од приједорских бутика Марина К.

И са готово свих излога градишких бутика маме натписи као што су "тотално снижење" или "све у пола цијене".

- У току је акција "Леџенда", па је цијела колекција јесен-зима снижена 30 одсто, док је стара колекција снижена за 50 одсто - рекла је радник у "Кобра спорту" Зорица Бајић.

И продавци у бијељинским бутицима имају пуне руке посла, јер, како кажу, бројни су они који чекају велика празнична снижења како би пазарили робу за цијелу породицу. Талас снижења преплавио је и бутике у Добоју. Највећа гужва влада у "Азелу", гдје Добојлије највише купују панталоне од 14 до 17 КМ, зимске јакне за 42 КМ, а џемпере од десетак марака.

- Купила сам панталоне, џемпер и шал и то све за 40 КМ - испричала је Тања С. коју смо затекли у овом бутику.

Зимска снижења у пуном су јеку и у фочанским бутицима и тржним центрима. Омиљене комаде одјеће и обуће Фочаци могу пронаћи по цијенама сниженим од 20 до 50 одсто.

- Купци су задовољни, јер џемпере плаћају десетак марака, тунике по 15, а онима који купе више артикала поклањамо мараме - рекла је власник бутика "Трезор" Тања Дракул.

Платежна моћ

Предсједник Удружења потрошача РС Драгован Петровић истиче да купци прате снижења у складу са својом платежном моћи те због тога користе сваку прилику како би за мање пара купили одјећу и обућу.

- На тржишту је много робе, која тешко долази до купца па су и продавци принуђени да снизе цијене усљед велике конкуренције ако желе продати робу - додао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана