Nacistički grafit na sinagogi

Sl. P.
Nacistički grafit na sinagogi

DOBOJ - Na sinagogi u Doboju u četvrtak uveče ispisani su nacistički grafiti, saopšteno je iz CJB Doboj.

Sekretar Jevrejske zajednice u Doboju Dario Atijas podsjetio je da je ovo drugi slučaj u godini da se na sinagogi ispisuju neprijateljske poruke.

- Ranije je ispisan grafit "Smrt Jevrejima". Počinilac je pronađen, riječ je o maloljetniku, tako da nismo dobili nikakvu informaciju šta se dalje dogodilo. Nadamo se da će policija i u ovom slučaju biti efikasna i otkriti počinioce - rekao je Atijas.

Načelnik opštine Doboj Obren Petrović i Administrativna služba u saopštenju za javnost najoštrije su osudili incident sa grafitima na sinagogi u Doboju i istakli da se radi o skrnavljenju društvenih i duhovnih vrijednosti.

- Ovakvi i slični napadi na vjerske objekte djela su vandala koji pokušavaju da unesu nemir među vjernike, izazovu mržnju i nacionalnu netrpeljivost. Očigledno je da određenim strukturama društva smeta što je Doboj postao grad sa svim odlikama multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera, grad otvoren za sve ljude, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, odnosno za sve koji žele u njemu da žive, rade i stvaraju, koji žele da investiraju i doprinose njegovom razvoju -  navodi se u saopštenju.

Ovaj vandalski čin osudio je i predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Doboj Srđan Todorović, a odbornik u SO Doboj iz reda nacionalnih manjina Dragan Marković zatražio je od nadležnih da pronađu počinioce i da ih adekvatno kazne.

- Ne smijemo dozvoliti uznemiravanje i vrijeđanje sugrađana, i zato se počinioci moraju pronaći - istakao je Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana