Нацистички графит на синагоги

Сл. П.
Нацистички графит на синагоги

ДОБОЈ - На синагоги у Добоју у четвртак увече исписани су нацистички графити, саопштено је из ЦЈБ Добој.

Секретар Јеврејске заједнице у Добоју Дарио Aтијас подсјетио је да је ово други случај у години да се на синагоги исписују непријатељске поруке.

- Раније је исписан графит "Смрт Јеврејима". Починилац је пронађен, ријеч је о малољетнику, тако да нисмо добили никакву информацију шта се даље догодило. Надамо се да ће полиција и у овом случају бити ефикасна и открити починиоце - рекао је Aтијас.

Начелник општине Добој Обрен Петровић и Aдминистративна служба у саопштењу за јавност најоштрије су осудили инцидент са графитима на синагоги у Добоју и истакли да се ради о скрнављењу друштвених и духовних вриједности.

- Овакви и слични напади на вјерске објекте дјела су вандала који покушавају да унесу немир међу вјернике, изазову мржњу и националну нетрпељивост. Очигледно је да одређеним структурама друштва смета што је Добој постао град са свим одликама мултиетничког, мултиконфесионалног и мултикултуралног карактера, град отворен за све људе, без обзира на националну и вјерску припадност, односно за све који желе у њему да живе, раде и стварају, који желе да инвестирају и доприносе његовом развоју -  наводи се у саопштењу.

Овај вандалски чин осудио је и предсједник Општинског одбора Социјалистичке партије Добој Срђан Тодоровић, а одборник у СО Добој из реда националних мањина Драган Марковић затражио је од надлежних да пронађу починиоце и да их адекватно казне.

- Не смијемо дозволити узнемиравање и вријеђање суграђана, и зато се починиоци морају пронаћи - истакао је Марковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана