Završena obnova crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu

SRNA
Završena obnova crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu

BILEĆA- Završena je unutrašnja i spoljna obnova hrama Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu kod Bileće, trenutno se radi na uređenju okoline hrama, a planirano je da bude osveštan pred Vidovdan, rekao je Srni sveštenik Branko Kalaba.

Kalaba je istakao da je planirano da se unutrašnjost hrama u budućnosti freskopiše, kao i da se izgradi konak, za koji je projekat uradio Bilećanin koji živi i radi u Novom Sadu.

"Planirano je da se urade kaskade i iznad hrama, pa će okolni izgled hrama biti ljepši. Plan je da se pred Vidovdan osvešta hram i održi crkveno-narodni sabor u čast kosovskih junaka i onih koji su odavdje krenuli za Kosovo, da se istorija ne preda zaboravu", rekao je Kalaba, koji je sveštenik hrama Svetog Save u Bileći.

On je podsjetio da postoji predanje da je hram Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu kod Bileće pretkosovskog porijekla, te da se vojska vojvode Vlatka Vukovića pričestila u njemu prije Kosovskog boja.

"Kao što i samo Kosovo ima manastir Svetih arhangela kod Prizrena koji je podigao car Dušan, hramovi koji su posvećeni arhangelima, anđelima, koji su nebeska vojska, nisu rijetki u tradiciji srpskog naroda, što govori o vojničkoj, ali i stradalnoj istoriji. Takva je i istorija ovog hrama i naroda", rekao je Kalaba.

On je dodao da će biti nastavljeno okolno uređenje hrama i konaka da to postane manastirsko zdanje.

"Arheolozi su prije početka ove obnove, ali i ranije, pronašli skupine određenih temeljnih ostataka nekih zdanja koji ukazuju da je to bio manastir u ranim vijekovima", rekao je Kalaba, koji je i član odbora za obnovu hrama.

Obnova crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu kod Bileće počela je prije tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana