Завршена обнова цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу

СРНА
Завршена обнова цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу

БИЛЕЋА- Завршена је унутрашња и спољна обнова храма Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће, тренутно се ради на уређењу околине храма, а планирано је да буде освештан пред Видовдан, рекао је Срни свештеник Бранко Калаба.

Калаба је истакао да је планирано да се унутрашњост храма у будућности фрескопише, као и да се изгради конак, за који је пројекат урадио Билећанин који живи и ради у Новом Саду.

"Планирано је да се ураде каскаде и изнад храма, па ће околни изглед храма бити љепши. План је да се пред Видовдан освешта храм и одржи црквено-народни сабор у част косовских јунака и оних који су одавдје кренули за Косово, да се историја не преда забораву", рекао је Калаба, који је свештеник храма Светог Саве у Билећи.

Он је подсјетио да постоји предање да је храм Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће преткосовског поријекла, те да се војска војводе Влатка Вуковића причестила у њему прије Косовског боја.

"Као што и само Косово има манастир Светих архангела код Призрена који је подигао цар Душан, храмови који су посвећени архангелима, анђелима, који су небеска војска, нису ријетки у традицији српског народа, што говори о војничкој, али и страдалној историји. Таква је и историја овог храма и народа", рекао је Калаба.

Он је додао да ће бити настављено околно уређење храма и конака да то постане манастирско здање.

"Археолози су прије почетка ове обнове, али и раније, пронашли скупине одређених темељних остатака неких здања који указују да је то био манастир у раним вијековима", рекао је Калаба, који је и члан одбора за обнову храма.

Обнова цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће почела је прије три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана