Voda iz bunara korištena za piće u kafiću, oglasili se iz bijeljinskog "Vodovoda"

GS
Voda iz bunara korištena za piće u kafiću, oglasili se iz bijeljinskog "Vodovoda"

BIJELjINA - Vlasnik ugostiteljskog objekta koji se nalazi u okviru ZEV „Supereta“ koristio je sopstveni izvor snabdijevanja vodom, odnosno bunar, a njegove pumpe imale su u određenom trenutku veći pritisak od onog u gradskoj mreži te je došlo do prelaska vode u sistem koji snabdijeva stanare zgrade.

Povodom problema koji se odnosi na zagađenu vodu u zgradi “Supereta” u Ulici kneginje Milice u Bijeljini, oglasio se Dragiša Tanacković, v.d. direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Bijeljine.

- Stanari su nam se ranije obratili sa već urađenim analizama, a nakon što smo ih ponovili, vidjelo se da je voda bez prisustva hlora, što odmah ukazuje da nije riječ o gradskoj vodi - izjavio je Tanacković.

Tanacković je za InfoBijeljinu naveo da je „Vodovod“ odmah uradio analizu vode u laboratoriji preduzeća i da su, nakon prvog nalaza, ispitivanja uzoraka nastavljena svakodnevno. On naglašava da je higijenski neispravna voda došla u sistem i da su instalacije bile zaprljane, zbog čega je prethodnih dana vršena dezinfekcija cijevi.

– Dezinfekcija je urađena u sistemu koji koriste stanari, a u utorak je rađena i u cijevima koje koristi kafić. Evidentno je da je sopstveni izvor snabdijevanja vode postojao i da je korišten za lokal, kafić, te da je voda dospjela i do stanara. Mi smo od prvog dana ovog slučaja obezbijedili cisternu pitke vode za stanare, iako to nije obaveza „Vodovoda“, ali smo željeli da pomognemo ljudima u okviru naših mogućnosti. Cisterna sa pitkom vodom je mijenjana svakoga dana - dodao je Tanacković.

On kaže da „Vodovod“ ne poznaje sistem sopstvenog snabdijevanja i da je taj način korištenja vode u nadležnosti drugih ustanova.

– Naše ovlaštenje je do vodomjera i sada je obaveza lokala da koristi gradsku vodu. Komunalna policija i druge inspekcije trebalo bi da utvrde način na koji je urađen bunar, odnosno da li postoje dozvole, saglasnosti, projekat. Sopstveni izvor snabdijevanja može biti dopušten u okviru obezbjeđivanja tehničke vode, ali mi smo u ovoj situaciji utvrdili da je takva voda korištena kao konzumna, što može biti izuzetno opasno, i odmah smo je isključili – rekao je Tanacković.

Podsjetimo, Policijska uprava Bijeljina zaprimila je dvije prijave u vezi sa problemima koji se odnose na vodu u zgradi “Supereta” u Ulici kneginje Milice, te je istraga u toku, a Okružno javno tužilaštvo Bijeljina je otvorilo predmet, potvrđeno je portalu InfoBijeljina.

Iz Policijske uprave Bijeljina su naveli da je Policijska stanica Bijeljina 11. novembra zaprimila prijavu predsjednika ZEV “Supereta“ da je došlo do zagađenja vode za piće u cjevovodu zgrade u Ulici kneginje Milice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana