Vjetar u leđa srbačkim sportistima

Dejan Jovičić
Vjetar u leđa srbačkim sportistima

SRBAC - Sportskim organizacijama iz Srpca u ovoj godini biće raspodijeljeno 180.000 maraka što je najveći iznos do sada i u odnosu na prije sedam godina veći je za čak 80.000 KM.

 Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da je budžetskim planom predviđena podrška za 24 sportske organizacije od prve do treće kategorije, uz sufinansiranje troškova zakupa termina za njihove treninge u sportskoj dvorani.

- Svake godine se trudimo da povećamo iznos jer znamo koliko truda ulažu kako bi opstali i postigli zapažene rezultate. Smatram da ta izdvajanja i dalje nisu dovoljna, ali nastojimo da imaju našu pomoć - kaže Miholjčić. On je bio jedan od članova organizacionog odbora za izbor najboljih sportista opštine Srbac za 2023. godinu, koji je održan proteklih dana i ističe da konkurencija dugo nije bila kvalitetnija.

- Imali smo težak zadatak da izaberemo najbolje klubove i takmičare u svim kategorijama i sigurno je da je finansijska podrška iz budžeta mnogima dala vjetar u leđa da ostvare što bolji plasman - rekao je Miholjčić.

Predsjednik Omladinskog stonoteniskog kluba Srbac Mića Kurtović rekao je da su od značajnijih priznanja do sada osvajali nagrade za najbolji klub i najboljeg sportskog radnika, a njihov član Matej Topalović ovih dana je proglašen za najboljeg sportistu Srpca do 18 godina.

- Svrstani smo u organizacije prve kategorije i predviđeno nam je povećanje sredstava sa 4.000 na 6.000 KM. Nastupamo u Prvoj ligi Republike Srpske i cilj je da u dogledno vrijeme osvojimo prvo mjesto. Organizatori smo međunarodnog turnira u stonom tenisu na kojem učestvuju reprezentativci Srbije i BiH, a domaćini smo i humanitarnih turnira - istakao je Kurtović.

Među sportskim organizacijama kojima su povećana sredstva je i Opštinski fudbalski savez Srbac koji okuplja čak devet muških i jedan ženski fudbalski klub, uz novoosnovani klub malog fudbala, čime se ne mogu pohvaliti ni veće lokalne zajednice.

Predsjednik saveza       Branko Grahovac rekao je da su u protekle četiri godine učinjeni značajni napori kako bi se obezbijedila sredstva od Vlade RS, Fudbalskog saveza RS i BiH i drugih donatora u obnovu infrastrukture fudbalskih klubova, što je rezultiralo ulaganjima u iznosu od 650.000 KM.

- U Bajincima je postavljen krov na tribinama, vrijedan 50.000 KM, u Malim Sitnešima je pri kraju sanacija svlačionica i asfaltiranje parkinga u vrijednosti 68.000 KM, u Prijebljezima je uloženo nekoliko hiljada maraka u renoviranje svlačionice, a u Kukuljima je odobreno 75.000 KM za izgradnju krova na tribinama Mladog Krajišnika - rekao je Grahovac.

Ističe da je u toku i postavljanje krova na novom objektu srbačkog drugoligaša Sloge i dodaje da je za izgradnju svlačionica uloženo 400.000 KM, a u postavljanje reflektora na pomoćnom stadionu 24.000 KM.

- Naš fudbalski savez je organizator gradskog turnira u malom fudbalu čija je tradicija duga pola vijeka i bili smo inicijatori obnove tribine stadiona za male sportove, gdje se odigravaju utakmice što je koštalo oko 34.000 KM. Bez finansijske pomoći iz opštinskog budžeta ne bismo mogli sprovoditi ovakve inicijative niti se zalagati da u Srbac stignu značajna donatorska sredstva - istakao je Grahovac.

Najbolji

Najuspješniji mladi sportista opštine Srbac za 2023. godinu je Nemanja Vučenović, član košarkaškog kluba Student Igokea koji je sa ovim klubom osvojio juniorsku košarkašku Ligu šampiona u Turskoj, a najbolji sportski kolektiv je ženski fudbalski klub Sloga. Izbor najboljih sportista, koji je upriličen 13. februara, održava se tradicionalno već duže od dvije decenije u organizaciji Radio Srpca, a pod pokroviteljstvom opštine.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana