Вјетар у леђа србачким спортистима

Дејан Јовичић
Вјетар у леђа србачким спортистима

СРБАЦ - Спортским организацијама из Српца у овој години биће расподијељено 180.000 марака што је највећи износ до сада и у односу на прије седам година већи је за чак 80.000 КМ.

 Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да је буџетским планом предвиђена подршка за 24 спортске организације од прве до треће категорије, уз суфинансирање трошкова закупа термина за њихове тренинге у спортској дворани.

- Сваке године се трудимо да повећамо износ јер знамо колико труда улажу како би опстали и постигли запажене резултате. Сматрам да та издвајања и даље нису довољна, али настојимо да имају нашу помоћ - каже Михољчић. Он је био један од чланова организационог одбора за избор најбољих спортиста општине Србац за 2023. годину, који је одржан протеклих дана и истиче да конкуренција дуго није била квалитетнија.

- Имали смо тежак задатак да изаберемо најбоље клубове и такмичаре у свим категоријама и сигурно је да је финансијска подршка из буџета многима дала вјетар у леђа да остваре што бољи пласман - рекао је Михољчић.

Предсједник Омладинског стонотениског клуба Србац Мића Куртовић рекао је да су од значајнијих признања до сада освајали награде за најбољи клуб и најбољег спортског радника, а њихов члан Матеј Топаловић ових дана је проглашен за најбољег спортисту Српца до 18 година.

- Сврстани смо у организације прве категорије и предвиђено нам је повећање средстава са 4.000 на 6.000 КМ. Наступамо у Првој лиги Републике Српске и циљ је да у догледно вријеме освојимо прво мјесто. Организатори смо међународног турнира у стоном тенису на којем учествују репрезентативци Србије и БиХ, а домаћини смо и хуманитарних турнира - истакао је Куртовић.

Међу спортским организацијама којима су повећана средства је и Општински фудбалски савез Србац који окупља чак девет мушких и један женски фудбалски клуб, уз новоосновани клуб малог фудбала, чиме се не могу похвалити ни веће локалне заједнице.

Предсједник савеза       Бранко Граховац рекао је да су у протекле четири године учињени значајни напори како би се обезбиједила средства од Владе РС, Фудбалског савеза РС и БиХ и других донатора у обнову инфраструктуре фудбалских клубова, што је резултирало улагањима у износу од 650.000 КМ.

- У Бајинцима је постављен кров на трибинама, вриједан 50.000 КМ, у Малим Ситнешима је при крају санација свлачионица и асфалтирање паркинга у вриједности 68.000 КМ, у Пријебљезима је уложено неколико хиљада марака у реновирање свлачионице, а у Кукуљима је одобрено 75.000 КМ за изградњу крова на трибинама Младог Крајишника - рекао је Граховац.

Истиче да је у току и постављање крова на новом објекту србачког друголигаша Слоге и додаје да је за изградњу свлачионица уложено 400.000 КМ, а у постављање рефлектора на помоћном стадиону 24.000 КМ.

- Наш фудбалски савез је организатор градског турнира у малом фудбалу чија је традиција дуга пола вијека и били смо иницијатори обнове трибине стадиона за мале спортове, гдје се одигравају утакмице што је коштало око 34.000 КМ. Без финансијске помоћи из општинског буџета не бисмо могли спроводити овакве иницијативе нити се залагати да у Србац стигну значајна донаторска средства - истакао је Граховац.

Најбољи

Најуспјешнији млади спортиста општине Србац за 2023. годину је Немања Вученовић, члан кошаркашког клуба Студент Игокеа који је са овим клубом освојио јуниорску кошаркашку Лигу шампиона у Турској, а најбољи спортски колектив је женски фудбалски клуб Слога. Избор најбољих спортиста, који је уприличен 13. фебруара, одржава се традиционално већ дуже од двије деценије у организацији Радио Српца, а под покровитељством општине.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана