Višković: Tražiće se novi izvođač za dionicu auto-puta Doboj-Vukosavlje

Srna
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

BANjALUKA- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da se nastavlja izgradnja auto-puteva Srpske, te da će za dionicu od Doboja do Vukosavlja biti tražen novi izvođač.

Višković je rekao da Republika Srpska ima 120 kilometara izgrađenih auto-puteva, da se radovi izvode na auto-putu Banjaluka-Prijedor, radi se na izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, te na obilaznici oko Doboja - Putnikovo brdo.

- Imamo potpisane izvođačke radove i sa kineskim kompanijama i za auto-put Vukosavlje-Brčko i auto-put Brčko-Bijeljina - rekao je Višković u Narodnoj skupštini tokom tačke pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

On je rekao da je jedino otvoreno pitanje dionica od Doboja do Vukosavlja od oko 35 kilometara.

- Obratio sam se EBRD-u da pitam da li oni odustaju od sufinansiranja granta za izgradnju tog dijela puta. Odgovorili su da ne odustaju, ali da u ovom momentu politička situacija u BiH nije za njih zadovoljavajuća, pa čekaju da se to riješi. Mi ćemo na osnovu tog dopisa tražiti drugog izvođača za izgradnju auto-puta od Doboja prema Vukosavlju - rekao je Višković.

Višković je rekao da je prvi put u istoriji Republike Srpske ova Vlada u aprilu, tokom manje od 20 dana, isplatila penzije i za mart i za april u iznosu većem od 300 miliona KM.

On je rekao da Srpska trpi ogromne pritiske i pokušaje osporavanja normalnog funkcionisanja.

- Redovno isplaćujemo sva primanja iz budžeta koja se odnose na tekuću potrošnju - istakao je Višković.

On je rekao da je Srpska za prva četiri mjeseca ove godine vratila 216 miliona KM više dugovanja nego što se zadužila, što takođe govori o njenoj finansijskoj poziciji.

Premijer je rekao da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju uvedena i mjera besplatnih prenatalnih testova za trudnice radi poboljšanja pronatalitetne politike.

- Upravni odbor /Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske/ refundira u iznosu od 700 KM svim trudnicama za te testove - rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana