Vedra noć na Manjači: Banjalučki fotograf zabilježio „đavolju“ kometu

J.Sa.
Foto: Vedran Ševčuk

BANjALUKA - Banjalučki fotograd Vedran Ševčuk – Alf, poznat je po izvanrednim fotografijama nebeskih tijela, te je tako u petak naveče na Manjači zabilježio još jednu prirodu ljepotu poznatiju kao „Đavolja kometa“.

Ševčuk je fotografiju podijelio na društvenim mrežama, gdje je opisao zašto je kometa dobila to ime, ali i pokupio brojne simpatije njegovih prijatelja i pratilaca.

- Kometa 2P/Pons-Brooks nazvana je i Đavolja kometa jer je na prvim fotografijama izgledala kao da ima dva roga, ali ja ću reći da se naziva Đavoljom i jer ju je đavoljski teško za ufotkati! Golim okom izgleda kao mrljica, no međutim spajanjem više ekspozicija u jednu uspio sam izvući vidljiv rep! – napisao je Ševčuk na društvenim mrežama te pojasnio znad same komete dominaciju na nebu imaju Jupiter i Uran iznad njega. 

 

Orbitalni period ove komete je 71.3 godine. Najbolji period za posmatranje je oko sat vremena nakon zalaska Sunca i potrebno je naravno otići što dalje od naseljenog mjesta.

Fotkajući kometu Ševčuk je uspio da fotoaparatom „uhvati” i meteor, te je napravio fenomenalnu fotografiju mjeseca i tom prilikom pozvao sve dobre ljude da se odazovu na humanitarnu akciju kako bi pomogli u liječenju Sergeja Stupara iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana