Ведра ноћ на Мањачи: Бањалучки фотограф забиљежио „ђавољу“ комету

Ј.Са.
Foto: Ведран Шевчук

БАЊАЛУКА - Бањалучки фотоград Ведран Шевчук – Алф, познат је по изванредним фотографијама небеских тијела, те је тако у петак навече на Мањачи забиљежио још једну природу љепоту познатију као „Ђавоља комета“.

Шевчук је фотографију подијелио на друштвеним мрежама, гдје је описао зашто је комета добила то име, али и покупио бројне симпатије његових пријатеља и пратилаца.

- Комета 2П/Понс-Броокс названа је и Ђавоља комета јер је на првим фотографијама изгледала као да има два рога, али ја ћу рећи да се назива Ђавољом и јер ју је ђавољски тешко за уфоткати! Голим оком изгледа као мрљица, но међутим спајањем више експозиција у једну успио сам извући видљив реп! – написао је Шевчук на друштвеним мрежама те појаснио знад саме комете доминацију на небу имају Јупитер и Уран изнад њега. 

 

Орбитални период ове комете је 71.3 године. Најбољи период за посматрање је око сат времена након заласка Сунца и потребно је наравно отићи што даље од насељеног мјеста.

Фоткајући комету Шевчук је успио да фотоапаратом „ухвати” и метеор, те је направио феноменалну фотографију мјесеца и том приликом позвао све добре људе да се одазову на хуманитарну акцију како би помогли у лијечењу Сергеја Ступара из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана